Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η ατμομηχανή που μετέφερε τους Εβραίους Θεσσαλονικείς στο Άουσβιτς



 Η ατμήλατη μηχανή Λβ 964 μεταφέρθηκε από τη Δράμα στο αμαξοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Το πρώτο τρένο θανάτου με προορισμό το στρατόπεδο - κολαστήριο του Άουσβιτς αναχωρούσε στις 15 Μαρτίου 1943 από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας σ' ένα ταξίδι -χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους- περίπου 2.800 Εβραίους της πόλης.
Η ατμομηχανή με τα χαρακτηριστικά στοιχεία Λβ 964 -σαν τους αριθμούς που θα χαραχθούν λίγες ημέρες αργότερα πάνω στα κορμιά των επιβατών της- 72 χρόνια μετά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και την ερχόμενη Κυριακή θα βρεθεί -μαζί με τέσσερα βαγόνια- εκεί όπου ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον αφανισμό της άλλοτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης (στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό) κι εκεί όπου θα καταλήξει η σιωπηρή πορεία μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Η ατμήλατη μηχανή Λβ 964 μεταφέρθηκε από τη Δράμα στο αμαξοστάσιο της Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται στην πόλη και τα βαγόνια, στα οποία οι Γερμανοί στοίβαξαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά και τους οδήγησαν, υπό απάνθρωπες συνθήκες, στο στρατόπεδο θανάτου των ναζί.

«Η ατμομηχανή και τα βαγόνια χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά χιλιάδων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος της ΓΑΙΟΣΕ κ. Σχίζας έδωσε εντολή να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και στον παλιό σταθμό για την επέτειο των εκδηλώσεων μνήμης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου