Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο




-Εξι μήνες τώρα έπραξα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε δύσκολες συνθήκες 
-Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό 
-Ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν υπολόγισα προσωπικό κόστος 
-Πολλοί θα πουν ότι έφτασα ως εκεί που ποτέ δεν μπορούσε να φτάσει ένας πρωθυπουργός 
-Είχα απλόχερη στήιξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού 
-Θα μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και απόψε 
-Εξι μήνες τώρα μπήκαμε σ ένα πόλεμο, δώσαμε μάχες δύσκολες, είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως έδαφος 
-Τώρα υπάρχει ναρκοπέδιο, δεν μπορώ να το κρύψω από τον ελληνικό λαό 
-Ναι, κάναμε λάθη, ουδείς αλάθητος 
-Αποτρέψαμε ένα πολιτικό Grexit

Ιστορική συζήτηση στη βουλή για να δοθεί εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταθέσουν την συμφωνία στους θεσμούς. Ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του έκανε έναν προσωπικό απολογισμό, ενώ στην συνέχεια επισήμανε ότι αν περάσουμε από αυτές τις συμπληγάδες υπάρχει η πιθανότητα να μην ξανακουστεί ποτέ τίποτα περί Grexit.
Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια ανάσα πριν από ένα ναρκοπέδιο. Το κύριο ωστόσο μέρος της ομιλίας του ήταν όταν αναφέρθηκε στα πέντε σημεία του σχεδίου τα οποία δένουν την πρόταση για να ατενίζει η χώρα με αισιοδοξία το μέλλον.

Ρίσκα σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών
Στο γεγονός ότι πήρε ρίσκα χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό κόστος αναφέρθηκε από την αρχή κιόλας της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο πως μπήκε σε έναν άνισο πόλεμο.
«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με γνώμονα τη συνείδησή μου για να διεκδικήσω το δίκιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα.
Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, πολλές φορές σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών και ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών για την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία..
Έξι μήνες μπήκαμε σε έναν πόλεμο, με άνισες δυνάμεις. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο, κι αυτό δεν έχω το δικαίωμα να το αποκρύψω από τον ελληνικό λαό».


Λάθη
Στην συνέχεια της ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη ενώ τόνισε πως υπάρχει πλέον η πιθανότητα της αποφυγής του Grexit αλλά όχι η βεβαιότητα.
«Στο ερώτημα αν κάναμε λάθη στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η μόνη ειλικρινής απάντηση είναι η καταφατική. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ.
Διαπραγματευτήκαμε ως ίσοι προς ίσους αποκαθιστώντας τη χαμένη ισοτιμία της Ελλάδας με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης.


Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης, να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόταση. Η δανειακή συμφωνία που θα τεθεί στην κρίση του Eurogroup περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες βάσεις, που απέχουν πάρα πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ωστόσο η σύγκριση που έχουμε να κανουμε είναι με τις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας».


Δημοψήφισμα κόντρα στα τελεσίγραφα

Για τους λόγους που οδηγήθηκε η χώρα στο δημοψήφισμα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας, «Στις 25 Ιουνίου πήραμε ένα τελεσίγραφο, με σκληρά μέτρα χωρίς ανάσα, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και δέσμευση για τη διάρθρωση χρέους.
Το αρνηθήκαμε και πιστεύω, το ίδιο θα έκανε όποιος ήταν στη θέση μας. Δεν είχαμε την πρόθεση η επιλογή του δημοψηφίσματος να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών.
Ζητήσαμε την παράταση του προγράμματος, αυτό δεν ήταν δική μας επιλογή. Παρά τις κλειστές τράπεζες και τις δυσκολίες στον κοινωνικό ιστό, ο ελληνικός λαός πήρε μία γενναία απόφαση. Απέρριψε το τελεσίγραφο. Δεν έδωσε εντολή ρήξης.
Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης. Δεσμεύτηκα και προσωπικά να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω ακόμα και σε 48 ώρες μία καλύτερη συμφωνία».


«Πιθανότητα αποφυγής
Grexit αλλά όχι βέβαιο»
«Στο Συμβούλιο έθεσα τις τρεις βάσεις για συμφωνία, την επαρκή χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και για ελάφρυνση του χρέους, ως αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις με λιγότερο υφεσιακό κόστος και δικαιότερη κατανομή των βαρών
Το πρόγραμμα είναι δύσκολο. Καλύτερα μεν στα σημεία από το πρόγραμμα που τέθηκε τελεσιγραφικά αλλά δύσκολο πρόγραμμα. Έχουμε μία πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στη συζήτηση περί grexit», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και στην συνέχει έκανε λόγο για τα 5 σημεία του σχεδίου που παρέδωσε η Κυβέρνηση στους Θεσμούς,


«Πέντε σημεία αναφορικά με το σχέδιο.

 1. η συμφωνία θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στον ΕΜΣ. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος, ότι τελειώνει η Τροικα όωπς την γνωρίσαμε
2. Η διάρκεια της νέας συμβασης θα είναι τριετής, χρόνος και χώρος για να σταθεροποιηθεί η οικονομία.
3. Τα πρωτογενή πλεονάσματα, πώς το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.
4. Με το δάνειο του ΕΜΣ θα αποπληρώσουμε τα ομόλογα 6,8 δισ. ευρώ που παρακρατεί η ΕΚΤ
5. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων στην οικονομία από την τραπεζική αργία και την επιβολή capital controls».

Τερματισμός της λιτότητας

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως ο στόχος του είναι ο τερματισμός λιτότητας.

«Στόχος μου είναι με ευθύνη απέναντι στο Σώμα και τον ελληνικό λαό να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Αυτό σήμερα, μπορεί να μην φαίνεται εφικτό. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, αυτός ο σπόρος δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς στην Ευρώπη
Φέραμε το αίτημα για τερματισμό της λιτότητας, διαπραγματευτήκαμε για να έχουμε αυτό που λέμε διπλό σεβασμό, πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, αγωνιστήκαμε για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, για τα εργασιακά δικαιώματα, την αποτροπή των ομαδικών απολύσεων, το δίκαιο του ελληνικού λαού. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να πάει και δεν θα πάει χαμένος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου