Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Στo έλεος του πύρινου εφιάλτη η Ελλάδα

 
Πάνω από 40 οι εστίες αυτή την ώρα σε όλη τη χώρα - Ενδείξεις εμπρησμού στα πυρίνα μέτωπα

Σε εξέλιξη βρίσκονται τρία (πλέον)  πύρινα μέτωπα στον Υμηττό, στη Λακωνία και στην Εύβοια εν μέσω δυνατών ανέμων. Συγκεκριμένα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στις παρυφές του Υμηττού, στην περιοχή του Καρέα.

Οι φλόγες καίνε βλάστηση πολύ κοντά σε σπίτια. Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά στη Νεάπολη, που επεκτάθηκε στο χωριό Άγιος Νικόλαος και έφτασε έως τη θάλασσα, όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν ακόμα και με καΐκια. Αναγκαστική προσγείωση καναντέρ, σώοι οι δύο πιλότοι.

Οι ενδείξεις για εμπρησμούς είναι εμφανή και θα τα ελέγξει η διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος.

Ενδείξεις εμπρησμού

Ενδείξεις εμπρησμού τόσο για το μέτωπο της Λακωνίας, όσο και για τον Υμηττό. Μαρτυρίες, καταθέσεις και καταγγελίες για εκρήξεις (στις 16.00 το πρωί στο Φαρακλό), αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις περιοχές της Ηλιούπολης και του Καρέα. Την υπόθεση θα ελέγξει η διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος.

Μεγαλύτερο είναι το μέτωπο του Καρέα. Η φωτιά ξεκίνησε σε σημείο ανάμεσα στο νεκροταφείο Βύρωνα και τη λεωφόρο Κατεχάκη και τώρα οι φλόγες έχουν φύγει προς τον Υμηττό. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά σε κατοικημένη περιοχή.



Καρέ – Καρέ οι εξελίξεις στο μέτωπο του Καρέα και στην Λακωνία














18:54 Συγκλονίζουν τα πλάνα από τον Υμηττό


18:40 Πάνω από 40 οι εστίες αυτή την ώρα σε όλη τη χώρα


18:27 Οι φωτιές στην Αττική και Χαλκίδα



18:25 Υπό έλεγχο ετέθη η φωτιά που ξέσπασε στις 17:00 σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου - Νέστορος.
Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 4 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ από αέρος σημαντική βοήθεια πρόσφεραν και δύο πετζετέλ.

Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλου, η φωτιά έκαψε 15 περίπου στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.


17:59 Πώς φαίνεται από τον δορυφόρο η φωτιά στη Νεάπολη


17:54 Η φωτιά πλησιάζει σε λατομείο της Μαλακάσας. Εκκενώνονται δύο κατασκηνώσεις όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία.


17:44 Θυμίζομε ότι φωτιές εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι και βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Αργολίδα
Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 14:20 στα Ίρια, 25 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και η δεύτερη στις 15:30 στον Άγιο Αντώνιο (Λυκοτρούπι) κοντά στην Κάντια.
Για την κατάσβεσή τους ήδη επιχειρούν 9 οχήματα με 18 άνδρες, ενώ έχουν κληθεί ενισχύσεις από Αρκαδία, Κορινθία και Κρανίδι.



17:42 Σε τουλάχιστον τρία μέτωπα μαίνεται η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας


Τουλάχιστον τρία μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λίγο έξω από τους Αγ. Αποστόλους. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο βουνό πίσω από τη Νεάπολη και κινείται βορειοανατολικά. Το δεύτερο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και το τρίτο, και πλέον σοβαρό, κινείται προς τον κάμπο και έχει φθάσει στις παρυφές των Αγίων Αποστόλων.

Όλος ο κόσμος στην ευρύτερη περιοχή έχει κινητοποιηθεί, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης με τις δικές του δυνάμεις. Μέχρι και ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας - Σπάρτης κ. Ευστάθιος εθεάθη στη θέση του συνοδηγού σε βυτιοφόρο όχημα κινούμενο στο μέτωπο της φωτιάς.






17:26 Η φωτιά «καβάλησε» τον Υμηττό και πέρασε προς τη Βάρη






Κατεύθυνση προς τα υψηλά του Υμηττού έχει η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί απειλώντας τους δήμους του Βύρωνα, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης.
Από το πρωί οι κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές με την πύρινη λαίλαπα να απειλεί τις οικίες που βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού, αρκετές εκ των οποίων υπέστησαν καταστροφές, ενώ έχει κατακάψει μέχρι στιγμής και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Οι δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Καρέα, αμέσως ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκκένωσαν δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις προέβησαν –μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος– και στην απομάκρυνση κατοίκων από τις οικίες τους, οι οποίες απειλούνταν από τις φλόγες.
Στο πλευρό τους, εκατοντάδες εθελοντές και περίοικοι , οι οποίοι με κάθε μέσο που διέθεταν, ρίχθηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προστατεύοντας τις περιουσίες τους.

 



17:23 Πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη και στο νομό Αργολίδας. Δύο είναι τα μέτωπα στο νομό, κοντά σε Δρέπανο και Ηραίο, χωρίς πάντως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πυροσβεστικής. 




17:06  Ενημέρωση από Πυροσβεστική

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Βύρωνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η από αέρος επιχείρηση κατάσβεσης σε μια κατοικημένη περιοχή είναι δύσκολη. Συστήνεται στους πολίτες να μην κινούνται άσκοπα για να μην προκύπτει παρακώλυση κυκλοφορίας. Εκκενώθηκε το χωριό Αγ. Νικόλαος στη Λακωνία και 200 άτομα μετακινήθηκαν από την περιοχή με σκάφος. Σε εξέλιξη και η πυρκαγιά στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας. Σε εξέλιξη και η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο 43ο χλμ εθνικής οδού από Μαλακάσα προς Ωροπό. Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας του πολίτη για τη χορήγηση 4 αεροσκαφών. Για το Σάββατο έχουμε κατηγορία υψηλού κινδύνου 4. Πιο επικίνδυνες περιοχές, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησος, Ιόνια νησιά (κυρίως Ζάκυνθος).
Η γγ πολιτικής προστασίας συνιστά προσοχή και αποφυγή ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν  πυρκαγιά.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν αμέσως με την πυροσβεστική.
Κάθε δύο ώρες θα έχουμε νεότερες ενημερώσεις για τα μέτωπα της πυρκαγιάς.



17:03 Λακωνία:  Ιδιαίτερα δύσκολη λόγω ανέμων - Εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση και ελαιώνες - Εκκενώθηκε ο Αγ. Νικόλαος - 120 πυροσβέστες, 39 πεζοπόρα, εναέρια μέσα επιχειρούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.


16:52 Στη Λακωνία το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο. Η φωτιά βρίσκεται κυριολεκτικά έξω από τη Νεάπολη. 


16:49 Τριάντα πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη καθώς και πεζοπόρο τμήμα δέκα ατόμων επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην πυρκαγιά στη Μαλακάσα και ειδικότερα στο 43ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα προς Ωρωπό.

16:37 Καμμένο σπίτι από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Καρέα
 

16:21 Η εικόνα του Υμηττού τώρα - Μια εικόνα χίλιες λέξεις




16:04 ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Άγιος Νικόλαος, Λαχί, Φαρακλό τα χωριά που έχουν εκκενωθεί στη Λακωνία. 
Το κυρίως μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται έξω από τη Νεάπολη. Δύο αγροικίες σε Φαρακλό και άλλες δύο σε Λαχί έχουν καεί.  
Ο Ελβετός τουρίστας που έχασε τη ζωή του, φαίνεται πως βρισκόταν στην παραλία της Νεάπολης και δεν είχε καμία σχέση με την πυρκαγιά. Πληροφορίες λένε πως έτσι κι αλλιώς θα γίνει νεκροψία για τα αίτια θανάτου.

Ενδείξεις εμπρησμού τόσο για το μέτωπο της Λακωνίας, όσο και για τον Υμηττό. Μαρτυρίες, καταθέσεις και καταγγελίες για εκρήξεις (στις 16.00 το πρωί στο Φαρακλό), αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις περιοχές της Ηλιούπολης και του Καρέα. Την υπόθεση θα ελέγξει η διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος. 
 

15:47 Ζημιές σε σπίτι και ταβέρνα στον Καρέα

Ζημιές σε ένα σπίτι και μία ταβέρνα έχει προκαλέσει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η μεγάλη πυρκαγιά, που είναι σε εξέλιξη στον Καρέα.
Στην επιχείρηση κατάσβεσής της επιχειρούν πλέον 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν ο δυνατός άνεμος και το γεγονός ότι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εστίες φωτιάς.


15:46: Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Καρέα Αττικής, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό.
Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.
«Έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι, λόγω του καπνού που υπήρχε. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και γι' αυτό η διαχείριση του φόβου είναι εξαιρετικά απαιτητική», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι κινητές μονάδες και η ομάδα διάσωσης του οργανισμού παραμένουν στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.
 


15:34 Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Εξάλλου, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.


15:33 Σε απόγνωση οι κάτοικοι, με κουβάδες και πυροσβεστήρες προσπαθούσαν να σώσουν την περιουσία τους, άλλοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους.


15:32 Και ενώ η ένταση των ανέμων έπεσε και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης προσπάθησαν να περιορίσουν τις φλόγες, η πυρκαγιά σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε σε κατοικημένη περιοχή της Αργυρούπολης.



15:21 Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης, Χατζηδάκης: Δύσκολη η κατάσταση η φωτιά έχει περάσει τα σύνορα Ηλιούπολης Αργυρούπολης. Υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο στα αστυνομικά, σε απόσταση 40 μέτρων από τα σπίτια. Είναι σίγουρα εμπρησμός.


14:38 Ο αέρας έχει γυρίσει και πηγαίνει προς το βουνό -Καίει πουρνάρια



14:37 Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε γαλλική και ιταλική συνδρομή για τις πυρκαγιές -Πληροφορίες ότι θα στείλουν πυροσβεστικά εναέρια μέσα αύριο


14:27 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εσωτερικών Διοίκησης Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, κατά την είσοδό τους στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

14:23  Εκνευρισμένοι πολίτες οι οποίοι βοηθούν τους πυροσβέστες, επιτέθηκαν φραστικά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έσπευσε στο σημείο. «Να σηκωθείς να φύγεις ή κάτσε και βοήθα. Τι ήρθες να κάνεις εδώ τώρα;» του είπαν κάποιοι εξ' αυτών

14:22 Ισχυρισμοί κατοίκων που δείχνουν εμπρησμό: Ακούσαμε τέσσερις εκρήξεις πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά

14:14 Οι άντρες της πυροσβεστικής στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν την φωτιά.


14:01 Ανεξέλεγκτα καίει η φωτιά στον Υμηττό. Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από τις τελευταίες φωτογραφίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα. Οι πυκνοί της καπνοί έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της Αθήνας.


13:59 Πυροσβέστες σπεύδουν στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην Ηλιούπολη, κινδύνευσαν 10 καλόγριες

13:58 Καίγεται όλη η πλαγιά πίσω από την Αγία Μαύρα στην Ηλιούπολη, λένε οι κάτοικοι


13:46 Χτυπάνε οι καμπάνες σε εκκλησίες στον Καρέα


13:45 Ακούστηκε έκρηξη στον Καρέα -Πιθανότατα από κάποιο ρεζουρβουάρ αυτοκινήτου που τυλίχθηκε στις φλόγες

13:42 Πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή επιχειρούν σε κατοικημένη περιοχή, ακριβώς δίπλα σε σπίτια.

13:38 Μόνο ένα ελικόπτερο επιχειρεί -Στόχος να μην φύγει η πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή
Το καναντέρ που έπεσε στην Λακωνία - Σώοι οι πιλότοι
13:35 Δήμαρχος Βύρωνα: Δύο μέτωπα έχει φωτιά, καίει δάσος μεταξύ Κατεχάκη και Κουταλά, δεν υπάρχουν αεροπλάνα, μόνο επίγειες δυνάμεις, είναι δύσκολη η κατάσταση
13:31 Δεν λειτουργούν τα αυτόματα μηχανήματα ρίψης νερού
13:28: Με λάστιχα οι κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια τους
13:24 Κοντά σε σπίτια οι φλόγες στον Καρέα
13:23 Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής πηγαίνει ο Τσίπρας
13:22 Αντιδήμαρχος Βύρωνα: Δύσκολη η κατάσταση -Σε δύο σημείο η φωτία, αριστερά από τα προσφυγικά και κοντά στο μοναστήρι
13:21: Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη
13:20: Στα προσφυγικά Καρέα η φωτιά έχει φθάσει στην άκρη τοιχίων
13:20: Πληροφορίες ότι η φωτιά στο σημείο από όπου ξεκίνησε πέρασε και μέσα από αυλές
13:19: Οι άνεμοι στο σημείο πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ
13:18: Η φωτιά έχει μπει στο δάσος, κατακαίει αναδασωτέα έκταση
13:17: Μόλις έκανε ρίψη ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο
13:17 Καπνοί και αποκαΐδια έχουν φτάσει έως το Ελληνικ
13:08 Η φωτιά αυτή την ώρα βρίσκεται στο ύψος της Ηλιούπολης και κατευθύνεται προς την Αργυρούπολη
Πότε ξέσπασε η πυρκαγιά

Η εστία της πυρκαγιάς εκδηλώθηκε σχεδόν ένα τέταρτο πριν τις 12.00 το μεσημέρι. Άμεσα στο σημείο μετέβησαν πεζοπόρα τμήματα και Πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ έχουν κινητοποιήσει τα εναέρια να μεταβούν ώστε να επιχειρήσουν στο έργο κατάσβεσης.
Το μέτωπο αρχικά ξέσπασε σε περιοχή ανάμεσα στο Νεκροταφείο του Βύρωνα και τη Λ.Κατεχάκη.



Και στην Χαλκίδα ξέσπασε φωτιά

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτη της Εύβοιας.
Πριν λίγο, οι φλόγες έφτασαν 20 μέτρα μακριά από τα σπίτια στο χωρίο Αφράτι και η πυροσβεστική με την αστυνομία εκκένωσαν σπίτια στην αρχή του χωριού προληπτικά και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Ψαθά, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κατάσταση είναι κρίσιμη μιας και το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται κοντά στο χωριό Αφράτι σε απόσταση 600 μέτρων.

Στην περιοχή οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και οι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή και έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους του χωριού Αφράτι.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ηδη, στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου