Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Έκανα πολλά βήματα πίσω








·  Αν προκύψει «όχι» τη Δευτέρα θα είμαι Βρυξέλλες για συμφωνία εντός 48 ωρών

·  Σε περίπτωση «ναι» θα είμαι εγγυητής των διαδικασιών του Συντάγματος

·  Θα έρθω σε συνεννόηση με πολιτειακούς παράγοντες και πολιτικούς αρχηγούς

·  Καμία ανησυχία για κούρεμα καταθέσεων

·  Κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία μας στην ΕΕ

·  Δεν κέρδισα στη διαπραγμάτευση


Τους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στο δημοψήφισμα ανέλυσε  ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Επανέλαβε την θέση του για το δημοψήφισμα της Κυριακής  ότι πρέπει να επικρατήσει το «όχι» καθώς «η απάντηση είναι ναι ή όχι σε μια βιώσιμη λύση».
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι απέτυχε τη διαπραγμάτευση και πως οι διαφορές με τους εταίρους στα δημοσιονομικά ήταν μικρές.
Όπως είπε αν από το δημοψήφισμα προκύψει «όχι» τότε την Δευτέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Αν προκύψει «ναι» θα έχουμε μια προοπτική για συμφωνία η οποία – δυστυχώς για τον ελληνικό λαό – δεν θα δώσει διέξοδο.
Όταν ρωτήθηκε για πιθανό κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί μετά το δημοψήφισμα θα υπάρξει συμφωνία εντός 48 ωρών. Συγκεκριμένα:


Ψάχνουμε μια λύση βιώσιμη

Από την αρχή της κιόλας της συνέντευξης του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ψάχνει για λύση βιώσιμη,  «Καλούμαστε την Κυριακή στις κάλπες με ένα ερώτημα, αν θα διεκδικήσουμε μία λύση βιώσιμη.
Το "όχι" σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη, αλλά πίεση προς την Ευρώπη να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερο ρεαλισμό το πρόβλημα της Ελλάδας.
Το πιο εύκολο θα ήταν να διεκδικήσω μία συμφωνία και γρήγορα. Όμως, πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, με βάρη σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. Δεύτερο, ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης και τρίτον, να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο και τέτατρον, να έχουμε ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο».


Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις

Στην συνέχεια είπε πως έκανε πολλά βήματα πίσω από τα πιστεύω του, μόνο και μόνο για να κλείσει έναν συμβιβασμό προς όφελος του ελληνικού λαού.

«Αυτό προσπαθούσα όταν μιλούσα για έναν έντιμο συμβιβασμό. Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις
Στο πλαίσιο του σεβασμού στους κανόνες της ΕΕ έκανα πολλά βήματα πίσω. Αποδέχθηκα μέτρα λιτότητας, αλλά έβαλα τη δική μας προοπτική. Δεν μπορούσα να αποδεχτώ ότι θα είχαμε και μέτρα υφεσιακά και καμία πρόβλεψη για το χρέος
Εξάντλησα τις αντοχές τις ανθρώπινες και της ελληνικής οικονομίας. Έφυγα όταν κατάλαβα ότι υπάρχει ένα τελεσίγραφο».

Μου έθεσαν ένα σκληρό τελεσίγραφο
Την διαβεβαίωση πως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση την Δευτέρα, ενώ μίλησε και για τα τελεσίγραφα που του έθεταν οι Ευρωπαίοι οι οποίοι συνεχώς αύξαναν τις απαιτήσεις τους.


«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα.
Συζητάμε για το μέλλον μίας χώρας και της Ευρώπης. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για τα τρικ της τελευταίας στιγμής.
Το τελεσίγραφο υπήρξε. Ή θα το παίρναμε και θα λέγαμε στον ελληνικό λαό ότι προδώσαμε τις ελπίδες σας και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».



Εικόνες ντροπής για την Ευρώπη οι εικόνες στις Τράπεζες


Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος υπήρξαν προτάσεις από τους δανειστές υποστήριξε ο Πρωθυπουργός ενώ στην συνέχεια υπογράμμισε πως οι εικόνες έξω από τις Τράπεζες είναι εικόνες ντροπής για όλη την Ευρώπη.

«Το ΔΝΤ δεν είπε σε μας αυτά που είπε σήμερα για ανάγκη νέας δανειοδότησης
Μόλις ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, υπήρξαν προτάσεις για το δημοσιονομικό και το χρέος.
Το είπα δημοσίως, το δημοψήφισμα και το ισχυρό "όχι" του λαού στις μη βιώσιμες ερωτήσεις, ήταν η συνέχεια στις διαπραγματεύσεις.
Εικόνες ντροπής για την Ευρώπη οι εικόνες στις Τράπεζες.
Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα, γιατι το Eurogroup απέρριψε ένα απολύτως εύλογο αίτημα για ολιγοήμερη παράταση, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός στο ερώτημα που μας έδωσαν εκείνοι να αποφασίσουμε εντός 48 ωρών.
Είναι μία αντίδραση εκδικητική. Οι ΥπΟικ του Eurogroup δεν θέλησαν να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα να προβεί στην δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις. Αυτό είναι όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού».


Είχαμε μία αέναη διαδικασία διαπραγματευσης, με στόχο να μας στέιλουν στις δικές τους θέσεις, ενώ είχαμε πάρει άλλη λαϊκή εντολή
Το ζήτημα σε μία διαπραγμάτευση είναι εάν αυτό που επιδιώκει είναι να πάει απολύτως με τις θέσεις τις δικές του την αντίπαλη πλευρά ή θέλει να βρει κοινό τόπο.
Η προσπάθεια αυτούς τους μήνες έχει να κάνει και με μία παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια, είναι μία μάχη του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Η Ελλάδα έχει δίκιο, αυτά τα προγράμματα που δίνονται από την άλλη μεριά είναι αδιέξοδα.
Αυτό που συνέβη την Κυριακή με την απόφαση της ΕΚΤ είναι μία απόφαση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία. Πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα διαρκέσουν πολύ. Είναι σημαντικότερο να πάρουμε μία βιώσιμη λύση που θα δώσει στους ανθρώπους αυτούς να ζήσουν με μία καλύτερη σύνταξη.
Γι'αυτούς παλεύαμε πέντε μήνες τώρα

Δεν αιφνιδίασα. Την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής ενημέρωσα ότι θα πάω στην Αθήνα και θα συζητήσω με το Υπουργικό Συμβούλιο και θα σας απαντήσω





Η επόμενη ημέρα των Τραπεζών

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για το άνοιγμα των Τραπεζών. Συγκεκριμένα είπε,
«Οι Τράπεζες θα ανοίξουν είτε με μία συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη αλλά αυτή θα είναι η επιλογή του ελληνικού λαού. Αν υπερισχύσει το "όχι" την επόμενη ημέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό.
Μην φορτώσουμε με περισσότερο τρόμο και κινδυνολογία τους Έλληνες πολίτες (για τράπεζες). Να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.
Έχουμε πρόσφατο το παράδειγμα της Κύπρου. Έγινε κούρεμα γιατί οι κυπριακές τράπεζες είχαν πρόβλημα εχεγγύων. Οι ελλ. τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια και εχέγγυα.
Στην Κύπρο έγινε αιφνιδιαστικά το κλεισιμο των Τραπεζών.
Εδώ εχουμε ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις μέσα σε Τράπεζες και να φτάσουμε σε αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση. Το δημοψήφισμα θα είναι η τελευταία στάση
Όσο ισχυρότερο θα είναι το "όχι" τόσο περισσότερες θα είναι οι δυνατότητες να διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους.
Δεν υπάρχει κανένας φόβος, γιατί θα υπάρξει συμφωνία σύντομα και γιατί οι τράπεζες είναι επαρκείς».



Είμαι εδώ για να κάνω μια μεγάλη τομή


Στην συνέχεια είπε ο Αλέξης Τσίπρας πως απέναντι σε όλα του τα βήματα έχει όλο το παλιό κομματικό σύστημα. Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση του πως με την ώθηση του λαού θα κάνει μεγάλες τομές και την Δευτέρα θα είναι μια καινούργια ημέρα. Ειδικότερα πρόσθεσε

«Όλο το παλιό κομματικό σύστημα είναι απέναντι. Βρίσκομαι εδώ για να κάνω τη μεγάλη τομή, όχι να γίνω ένα με το κομματικό σύστημα
Αν επικρατήσει το "ναι" θα έχουμε μία συμφωνία η οποία δυστυχώς για τον ελληνικό λαό δεν θα δώσει διέξοδο. Θα φορτώσει μέτρα υφεσιακά χωρίς τη δυνατότητα ανάπτυξης. Αν αυτό επιλέξει, θα είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του. Εγώ θα παραμείνω ο θεσμικός εγγυητής και θα κινήσω όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Η χώρα έχει και Σύνταγμα και διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε πραξικόπημα, δίνουμε τον λόγο στον λαό.
Τη Δευτέρα θα έχουμε μία καινούρια μέρα».


Τα πυρά του στους εταίρους


Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως εδώ και πέντε χρόνια η Ελλάδα κάνει ότι της ζητούν οι εταίροι της και έσπευσε να σημειώσει πως χωρίς αναπτυξιακά μέτρα δεν έρχεται η ανάπτυξη.  Πιο συγκεκριμένα είπε,

«Πέντε χρόνια γίνεται αυτό που θέλουν οι εταίροι. Αν υπάρξει συμφωνία, θα γίνουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες για να επικυρωθούν οι νόμο. Οι πολίτες πρέπει ελεύθερα να επιλέξουν. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με αναπτυξιακά μέτρα».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου