Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Κακοποίηση αλόγων: Όταν η θηλιά διαδέχεται το σαμάρι

του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το περιοδικό Natura nrg
*Οι φωτογραφίες διατέθηκαν προς χρήση από τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών

Αιμιλία Κυριακού: Τα άλογα είναι πολύ έξυπνα και συναισθηματικά ζώα. Αν δεθεί κάποιος μαζί τους και κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους ακόμη και με το βλέμμα.
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα «σκαρφίστηκε» το Δούρειο Ίππο για να μπορέσουν οι Έλληνες να μπουν στην Τροία και να την αλώσουν. Αρκετούς αιώνες αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος εξημέρωνε το Βουκεφάλα δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο στους γύρω του ότι η δύναμη του ηγέτη περνά πρώτα από την καρδιά. Είναι δεκάδες τα παραδείγματα που αποτελούν σταθμό στην ιστορία, στα οποία ο ρόλος των αλόγων στις μεγάλες στιγμές ήταν καθοριστικός, αφού με τους ανθρώπους τα δένει μια χημεία που δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά.
Ωστόσο, αιώνες αργότερα, οι άνθρωποι όχι μόνο παραμερίσαμε τα άλογα, αλλά και ο τρόπος συμπεριφοράς μας προς αυτά άλλαξε ριζικά. Βασανιστήρια, επίπονοι θάνατοι και μορφές κακοποίησης που δεν μπορούν να αποτυπωθούν με λέξεις. Αυτή η βάναυση συμπεριφορά των ανθρώπων ήταν και ο λόγος για να ιδρυθεί πριν από τρία χρόνια ο πρώτος και μοναδικός -μέχρι στιγμής- Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, όπου φιλοξενούνται και περιθάλπονται κακοποιημένα άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια.
Η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών κ. Αιμιλία Κυριακού μιλά στη Νatura nrg, σκιαγραφώντας περιστατικά που δεν τα χωρά ανθρώπου νους…
Μας μιλά για το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει πριν από μερικά χρόνια με τη χρήση αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα αλλαντικών, για εκατοντάδες περιπτώσεις βάναυσης κακοποίησης που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, αλλά και για τη θεραπευτική ιππασία…



Έπειτα από το διατροφικό σκάνδαλο με τη χρήση του αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα αλλαντικών άρχισε να αχνοφαίνεται στην Ελλάδα η κακοποίηση σε βάρος των αλόγων. Εσείς πόσα χρόνια το παρατηρείτε και το καταγράφετε αυτό;
Η χρήση αλογίσιου κρέατος είναι νόμιμη σε πολλά κράτη της Ευρώπης. Στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται η χρήση του, ωστόσο έχει συζητηθεί αρκετά. Δεν έχει καμία σχέση με το διατροφικό σκάνδαλο. Παλαιότερα υπήρχαν νόμιμα σφαγεία και στην Ελλάδα τα οποία όμως έκλεισαν και γι΄αυτό τα ζώα στέλνονται σε άλλες χώρες π.χ. Ιταλία, Ρουμανία κ.λπ. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν στην Ελλάδα μερικά παράνομα σφαγεία για τα οποία είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, επειδή ως σύλλογος δεν είμαστε αρμόδιοι, δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Να φανταστείτε ότι ακόμη και στην Αγγλία, την κατ’εξοχήν χώρα των αλόγων, προσπαθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια να αλλάξουν το νόμο ως προς αυτό το θέμα αλλά δεν τα καταφέρνουν, γιατί τα συμφέροντα πίσω από αυτό είναι μεγάλα.
Ποιες είναι οι δράσεις του Συλλόγου;  Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη σύστασή του;
Το 2006 ιδρύθηκε ο Σύλλογος, που είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα για την Προστασία των Ιπποειδών. Αφορμή ήταν 65 άλογα που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στον Ασπρόπυργο, περιμένοντας τα περισσότερα να προωθηθούν στην Ιταλία και μερικά ήταν προς πώληση. Κινηθήκαμε δικαστικά, κατασχέσαμε τα ζώα και τα περιποιηθήκαμε για ένα χρόνο. Δυστυχώς  το δικαστήριο, ακολουθώντας το σχετικό νόμο, καταδίκασε τον ιδιοκτήτη σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή και σε χρηματικό πρόστιμο.
Από τότε, προσπαθούμε να σώζουμε όλα τα ζώα που έρχονται στην αντίληψή μας, είτε πρόκειται για μαζικές μετακινήσεις είτε μεμονωμένα περιστατικά βάναυσης συμπεριφοράς εις βάρος τους με κατάληξη μερικές φορές στο θάνατο. Δεχόμαστε καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα και προσπαθούμε να τις ικανοποιήσουμε όλες, έστω και τηλεφωνικά. Δυστυχώς, δεν έχουμε καμία επιχορήγηση από το κράτος και προσπαθούμε μέσω μελών, χορηγιών και υιοθεσιών να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.  Πολλά από τα ζώα με προβλήματα τα μεταφέρουμε στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στο Κορωπί, όπου τα περιθάλπουμε και τα δίνουμε για υιοθεσία σε ελεγμένα σπίτια υπό την συνεχή παρακολούθησή μας. Όσα δεν είναι σε θέση να υιοθετηθούν, μένουν στο Σύλλογο μέχρι τα βαθιά τους γεράματα».
Ποιες είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που έχετε συναντήσει;
Συνήθως τα ταλαιπωρημένα και πληγωμένα άλογα, έχουν πλήρη συναίσθηση της κατάστασής τους. Δεν αντιδρούν καθόλου και προσπαθούν έστω και με το βλέμμα τους να μας δείξουν την ευγνωμοσύνη τους. Από τις χειρότερες περιπτώσεις ήταν μία φοράδα που έπειτα από ατύχημα είχε ανοίξει η κοιλιά της και είχαν βγει έξω τα εντόσθιά της. Τη μεταφέραμε στο Σύλλογο όπου με την βοήθεια του κτηνιάτρου μας χειρουργήθηκε με επιτυχία.
Στη χώρα μας έχουμε πολλά περιστατικά κακοποίησης;  Οι Έλληνες, γενικά, είμαστε φιλόζωοι;

Η κακοποίηση  στην Ελλάδα είναι συχνή και, κατά μεγάλο μέρος, οφείλεται στην άγνοια των ανθρώπων και στις παλιές πεποιθήσεις  ότι τα ζώα είναι δούλοι των ανθρώπων. Δεν υπάρχει φιλοζωία, κυρίως στα ζώα εργασίας που πολλές φορές κακοποιούνται μέχρι θανάτου. Όταν μάλιστα γεράσουν, τα εγκαταλείπουν για να πεθάνουν μόνα τους από δίψα και πείνα».
Πού καταλήγουν τα άλογα των ιπποδρόμων όταν γεράσουν ή όταν τραυματιστούν;
Τα άλογα του Ιπποδρόμου όταν συνταξιοδοτηθούν, πωλούνται από τους ιδιοκτήτες τους ανεξέλεγκτα, δυστυχώς. Πολλά από αυτά καταλήγουν σε αθίγγανους, που είναι η χειρότερη περίπτωση. Ο Σύλλογος έχει πάρα πολλές φορές κληθεί να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις κυρίως κακοποίησης.
Λένε ότι τα άλογα είναι τόσο έξυπνα ζώα που απλώς στερούνται το λόγο. (α-λογος) η ετυμολογία. Την ασπάζεστε αυτήν την εξήγηση;
Τα άλογα είναι πολύ έξυπνα και συναισθηματικά ζώα. Αν δεθεί κάποιος μαζί τους και κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους ακόμη και με το βλέμμα. Αξίζει να έρθει ο άνθρωπος σε  επαφή με τα άλογα και να αφιερώσει λίγο χρόνο για να συνδεθεί μαζί τους. Ένα καρότο ή ένα χάδι δεν είναι αρκετό για να τον εμπιστευθεί το ζώο. Αν τα καταφέρει όμως, η ικανοποίηση και η ζεστασιά που θα νοιώσει είναι ανεπανάληπτες.
Θα μας πείτε δύο λόγια για τη θεραπευτική ιππασία, σε ποιες περιπτώσεις και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Η θεραπευτική ιππασία βοηθάει πάρα πολύ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού το παιδί, όταν εμπιστευθεί το άλογο, χαλαρώνει και συμμετέχει. Υπάρχουν πλέον πολλές σχολές θεραπευτικής ιππασία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το έργο τους είναι πολύ σημαντικό.

Μια μικρή γνωριμία…

ELIZA: Γιατί η ζωή επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις

Η Eliza μεταφέρθηκε πληγωμένη στον Σύλλογο 

Η Eliza μεταφέρεται πληγωμένη στο σύλλογό μας. Χωρίς να γνωρίζουμε το ιστορικό της, μας εκπλήσσει το γεγονός της εγκυμοσύνης της. Ύστερα από 8 μήνες ο ερχομός της Rafaella είναι πραγματικότητα. Μαμά και κόρη απολαμβάνουν την ασφάλεια και τη φροντίδα των εθελοντών του συλλόγου μας.

FOIVOS: Δεν μπορείς εύκολα να καταδικάσεις ένα ζώο σε θάνατο.

Ο Foivos είναι το πρώτο άλογο στην Ελλάδα που φοράει πρόσθετο μέλος ποδιού

Μπορείς όμως με ομαδικότητα και θέληση να καταφέρεις πράγματα που δεν είχες φανταστεί ποτέ. Να φέρεις την καινοτομία και να παρατείνεις τη ζωή του, ειδικά όταν η ζωή του είναι ακόμα στην αρχή.
Ο Foivos έγινε το πρώτο άλογο στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα σε όλο τον κόσμο που φοράει πρόσθετο μέλος ποδιού. Έπειτα από μία επιτυχημένη, καινοτόμα εγχείρηση μπορεί πλέον να στέκεται στα πόδια του. Μόλις δυόμιση χρονών, μας γέμισε με δύναμη και κουράγιο να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα. Να σώσουμε περισσότερα άλογα.

LEANDROS: Γέρασε μαζί με το αφεντικό του αλλά δεν το βάζει κάτω.

Ο Leandros έψαχνε αφεντικό

Ο Leandros ελεύθερος και μόνος για μήνες έψαχνε καινούριο αφεντικό, μα μάταια. Το παλιό του αφεντικό έφυγε από τη ζωή και εκείνος μόνος περιφερόταν στους δρόμους. Γλίτωσε το τροχαίο από θαύμα και ύστερα από καταγγελίες επενέβη ο σύλλογός μας και τον μετέφερε στις εγκαταστάσεις του. Απολαμβάνει πλέον τη φροντίδα των εθελοντών μας, αν και δεν έχει ακόμα πλήρη εμπιστοσύνη στον άνθρωπο.
– Η Τζαρίνα είναι ένα πανέμορφο μουλάρι που βρέθηκε βαριά τραυματισμένο και στοιβαγμένο με άλλα άλογα μέσα σε ένα κοντέινερ στην Πάτρα. Προοριζόταν για σφαγή στην Ιταλία. Αν και έχει συνέλθει σωματικά, παρουσιάζει πολλές φοβίες από την περιπέτεια που πέρασε. Δύσκολος χαρακτήρας και αρκετά οξύθυμη, αντιδράει κλωτσώντας όταν κάτι την ενοχλεί. Δεν αφήνει κανέναν να την πλησιάσει, παρά την Penny που φαίνεται να είναι η καλύτερή της φίλη.
– Η Penny είναι ένα ελληνικό πόνι. Βρέθηκε παρατημένη στην Κόρινθο με σοβαρά εγκαύματα στο λαιμό της – όπως εκτιμούν οι κτηνίατροι που την εξέτασαν, είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποιος της έβαλε επίτηδες φωτιά. Η ανάρρωσή της είναι πολύ καλή, αλλά χρειάζεται ακόμη καθημερινή φροντίδα και προσοχή. Λόγω ηλικίας -είναι η μεγαλύτερη της παρέας- είναι πολύ ήρεμη και υπομονετική.
– Ο Highwayman είχε γίνει θέμα στις ειδήσεις, αφού πριν από μερικούς μήνες βρέθηκε να περιπλανάται στη Αττική Οδό. Κατά πάσα πιθανότητα, το έσκασε από το σπίτι του και παγιδεύτηκε στον αυτοκινητόδρομο. Είναι τυφλός από το ένα μάτι. Είναι ένας νεαρός, γλυκός επιβήτορας που του αρέσουν πολύ τα χάδια (αρκεί να τον πλησιάσετε από το αριστερό του μάτι για να μην τρομάξει) και απολαμβάνει το καλό φαγητό – εξ ου και τα παραπανίσια κιλά του.
– Ο Noddy, ο γέρικος γαϊδαράκος, βρέθηκε πέρσι το χειμώνα να τριγυρίζει μόνος του σε χιονισμένη πλαγιά έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν παγωμένος και πεινασμένος αλλά το «πάλεψε» και συνήλθε πολύ γρήγορα. Είναι τυφλός από το ένα μάτι και προτιμάει να βρίσκεται δίπλα σε τοίχο για να προστατεύει τη μεριά που δεν βλέπει. Αν και είναι κοινωνικός, δεν του αρέσει να τον ενοχλούν όταν παίρνει το γεύμα του.

– Ο Μήτσος μεταφέρθηκε από το Βόλο στις εγκαταστάσεις του συλλόγου αποστεωμένος και τυφλός από το ένα του μάτι. Τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί σε κτηνιατρικές εξετάσεις αίματος και ούρων, προκειμένου να διαγνωστεί αν πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια. Τα μέλη του συλλόγου εύχονται να μην έχει… χτυπηθεί από καρκίνο και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τον συνεφέρουν.
– Ο Winston είναι ο επιβήτορας της παρέας. Οι ουλές στα πόδια του και τη μύτη του μαρτυρούν πως έχει δουλέψει χρόνια ως άλογο εργασίας σε άμαξα σε αγρό, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και για ιππασία. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και έχει πολύ τρυφερό χαρακτήρα. Του αρέσει να πηγαίνει βόλτες τα παιδιά στη ράχη του και το μόνο που ζητάει ως αντάλλαγμα είναι ένα… καροτάκι!
– Ο Τeddy, το πρώτο άλογο που διέσωσε και «υιοθέτησε» η οικογένεια του Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδων, το 2005. Βρέθηκε στον Ασπρόπυργο δεμένος στην άκρη του δρόμου να υποφέρει από τους πόνους, καθώς είχε στραμπουλίξει άσχημα το αριστερό μπροστινό του πόδι. Αν και πλέον έχει αναρρώσει, δεν θα μπορέσει να ιππευτεί ξανά. Αυτό δεν φαίνεται να τον απασχολεί και πολύ, καθώς δείχνει να ζει ευτυχισμένος στο καταφύγιο. Και ως ο πιο παλιός της «παρέας», έχει αναλάβει και τα καθήκοντα αρχηγού!

Βοήθησε! Τώρα Μπορείς
Η βασική τροφή των αλόγων στον ΕΣΠΙ είναι το χόρτο (τσαΐρι), το οποίο κοστίζει περίπου 1500.00 ευρώ κάθε 1.5 μήνα για τα 10 ζώα που υπάρχουν  τώρα στις εγκαταστάσεις. Σ’  αυτή τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι αδύνατο ο Σύλλογος να αντεπεξέλθει οικονομικά στην τροφή των ζώων. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσει η πολιτεία και όλοι όσοι μπορούν και θέλουν.
Ο ΕΣΠΙ έχει φιλοξενήσει και διασώσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 90 άλογα στις εγκαταστάσεις του. Τα δύο  τελευταία  έχει διεκπεραιώσει πάνω από 65 καταγγελίες που αφορούν κακοποίηση ιπποειδών. Πάνω από 50 ζώα έχουν βρει καινούριες οικογένειες μέσα από το πρόγραμμά υιοθεσίας του. Διεξάγει πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ευζωίας ιπποειδών σε συγκεκριμένες ομάδες (σχολεία, πρόσκοποι, κ.τ.λ.)
Οι φωτογραφίες διατέθηκαν προς χρήση από τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών
info: ΕΣΠΙ – Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών
Οδός Φιλιάτη 79 (κάθετος Αδριανού), Ταχ. Θυρίς 6538, Λεωφ. ΝΑΤΟ, 19 400
Κορωπί, Tηλ.: 6979 090 513, 210 60 22 359,  http://www.greekhorseprotection.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου