Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Σάσα Πάβλοβιτς: Το πολυεργαλείο που "δένει" την πράσινη μηχανή


Σεμνή και ταπεινή μεταγραφή που κρύβει μέσα της ουσία...


Γράφει ο Λέανδρος Βλαστάρης


Είμαι βέβαιος ότι σύσσωμοι οι φίλοι του Παναθηναϊκού περίμεναν εναγωνίως το πρώτο επίσημο παιχνίδι του μπασκετικού τμήματος, προκειμένου να έχουν μια πρώτη εικόνα της φετινής ομάδας. Μιας ομάδας, η οποία κατόπιν των καλοκαιρινών μεταγραφών, έτεινε να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στο κόσμο του ''τριφυλλιού''. Όταν πέρσι τον Ιούνιο, στο τέλος μιας ομολογουμένως απογοητευτικής χρονιάς, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προανήγγειλε δραστικές αλλαγές στο σύλλογο, προκειμένου ο Παναθηναϊκός γίνει ξανά μεγάλος, άπαντες βρισκόμασταν σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας  τη δυναμική επάνοδο της ομάδας κατά τη μεταγραφική περίοδο.
Όντως κάτι τέτοιο συνέβη και με το παραπάνω. Οι NBers Καλάθης, Ραντούλιτσα, Κούζμιτς και ο γνωστός στο ευρωπαϊκό κοινό Τζέιμς Φελντέιν, από τη θητεία του στο Ιταλικό και το Ισπανικό πρωτάθλημα, ντύθηκαν στα πράσινα προκαλώντας ένα κύμα αισιοδοξίας στους φιλάθλους της ομάδας. Συν της άλλης η διοίκηση του Παναθηναϊκού έδωσε τα κλειδιά της ομάδας σε έναν εκ των πλέων ανερχόμενων Ευρωπαίων προπονητών, που δεν είναι άλλος από τον άλλωστε θρύλο του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ και μέχρι πρότινος δευτεραθλητή κόσμου με την εθνική ομάδα της Σερβίας, Σάσα Ντζόρτζεβιτς.



Το γρανάζι που δένει την πράσινη μηχανή

Κατόπιν όλων αυτών των εντυπωσιακών κινήσεων, ενδεχομένως να πέρασε στα ψιλά μια ακόμη μεταγραφή, η οποία πιθανότητα να αποτελέσει το ''κλειδί'' για την πορεία και τη φυσιογνωμία της φετινής ομάδας. Αυτή δεν είναι άλλη, από τον πολύπειρο Μαυροβούνιο γκαρντ Σάσα Πάβλοβιτς.
Η προσθήκη του Πάβλοβιτς μπορεί να μην είχε τη λάμψη των υπολοίπων και να μην έκανε το ανάλογο γκελ στον κόσμο, όμως ενδέχεται να αποδειχτεί η πιο ουσιαστική από όλες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο 31χρονος φόργουορντ υπήρξε η πρώτη εισήγηση του ''Σάλε'' το καλοκαίρι, με τον Τζόρτζεβιτς να τονίζει στη διοίκηση την αναγκαιότητα απόκτησης του παίχτη. Με το άκουσμα της έλευσης του παίκτη στον Παναθηναικό, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να τον αμφισβητήσουν, αφενός λόγω της ηλικίας του και αφετέρου επειδή η καριέρα του κατά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη κατιούσα. Πλειάδα ''μπασκετικών'' δημοσιογράφων, έσπευσαν να τον αποκαλέσουν τελειωμένο και αναχρονικό. Ακόμα και μέσα από το Παναθηναϊκό, υπήρξαν μερικοί, οι οποίοι δεν είδαν και με το καλύτερο μάτι την εν λόγω μεταγραφή, χαρακτηρίζοντας τον Πάβλοβιτς ως παίκτη παλιάς κοπής.



Είχε υποκλιθεί ο Λεμπρόν Τζέιμς

Τότε λοιπόν, δια μέσου αυτού του κλίματος αμφισβήτησης αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν να απαξιώνεται ένας παίκτης, τον οποίο ακολουθεί μια αξιοπρόσεχτη καριέρα 10 ετών στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το NBA. O Πάβλοβιτς κατά τη δεκαετή του διαδρομή στο NBA, δεν υπήρξε ποτέ ένας παίκτης συμπληρωματικός και για αυτό βεβαίως παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο για τόσα χρόνια. Βέβαια δεν ήταν εύκολο για τον ίδιο να αναδείξει το επιθετικό του ταλέντο εκεί, καθώς μία η άλλη είναι δύσκολο και σπάνιο για έναν Ευρωπαίο να επιτελέσει το ρόλο του σούπερ επιθετικού, του σταρ. Παρ' όλα αυτά υπήρξε άψογος στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν, χτίζοντας όνομα ως ένας εξαιρετικός ρολίστας. Σκύλος στην άμυνα, σκληρός, καλός οργανωτής, φαρμακερός σποτ σούτερ, (αναμενόμενο αφού πρόκειται για παιδί της σχολής των πλάβι) και πάνω από όλα αλτρουιστής. Σε όποια ομάδα και αν αγωνίστηκε έδωσε τα πάντα χωρίς να επιδιώξει ποτέ την προσωπική του προβολή. Πρόκειται για ένα παίκτη ομάδας, έναν παίκτη πειθαρχημένο ο οποίος αποτελούσε ανέκαθεν τη χαρά του προπονητή, αλλά και των συμπαικτών του. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και ο βασιλιάς Λεμπρόν Τζέιμς, είχε υποκλιθεί στον Σάσα κατά την κοινή τους θητεία στο Κλίβερλαντ, αναγνωρίζοντας τη αξία του. «Νομίζω πως ο Σάσα μπορεί να είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα και αποτελεί πάντα επιθετική απειλή. Δεν μπορείς να τον αφήσεις ποτέ ελεύθερο».


Ο ορισμός της σερβικής σχολής

Για να συνεχίσω λοιπόν με αυτό που ξεκίνησα να λέω στην αρχή του κειμένου, ο Πάβλοβιτς φρόντισε να μας δείξει από το πρώτο κιόλας παιχνίδι πόσο χρήσιμος θα είναι για τον φετινό Παναθηναϊκό. Η παρουσία του υπήρξε καταλυτική στο ντέρμπι του ΣΕΦ. Λειτούργησε ως καταλύτης στην άμυνα του ΠΑΟ, αφοπλίζοντας τον Λοτζέσκι ενώ ακόμα και όταν κλήθηκε να μαρκάρει τον πολύ ταχύτερο και ευέλικτο Ντάνιελ Χάκετ, αντεπεξήλθε και με το παραπάνω. Αυτό το οποίο μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η επιθετική του εικόνα. Μέχρι τα τρία πρώτα δεκάλεπτα τα είχε κυριολεκτικά σπάσει (0/3 δίποντα, 0/4 τρίποντα), αλλά η διαφαινόμενη κακή επιθετική του μέρα δεν τον πτόησε στο ελάχιστο. Ψυχρός εκτελεστής, όντας γέννημα θρέμμα της γιουγκοσλάβικης σχολής που έχει ως σλόγκαν ''μην κοιτάς το ταμπλό, μην κοιτάς τα ποσοστά'' ο Πάβλοβιτς, υπήρξε καταλύτης στο καθοριστικό τέταρτο δεκάλεπτο, συμβάλλοντας στα μέγιστα προκειμένου ο Παναθηναϊκός να κάνει το ονειρεμένο 15-0 σερί, (από 44-44 σε 44-59), αφού παρά τη κακή του μέρα στα σουτ δεν δίστασε να συνεχίζει να παίνει προσπάθειες, πετυχαίνοντας 6 συνεχόμενους πόντους, κλειδώνοντας ουσιαστικά τη νίκη για την ομάδα του. Επιπλέον, αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, φαίνεται να έχει συνθέσει ένα ειδυλλιακό δίδυμο με τον Βλάντο Γιάνκοβιτς και με δεδομένη την ύπαρξη του ανερχόμενου Βασίλη Χαραλαμπόπουλου που έρχεται από πίσω, ο Παναθηναϊκός ενδέχεται να είναι μία από τις πιο πλήρης ομάδες στη θέση 3 στη φετινή Euroleague


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου