Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Δημήτρης Στρατούλης: Συνταξιοκτόνες δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό

Ο τέως υπουργός Εργασίας σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί




«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το χαρτί περιτυλίγματος της νέας λεηλασίας των συντάξεων, προκειμένου να τηρήσει τη μνημονιακή δέσμευσή της»

Κατάργησαν ευνοϊκές για τους ασφαλισμένους νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν επί Υπουργίας μου ».



«Η εξαέρωση των συντάξεων σε συνδυασμό με την γενικευμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφορούν πρωτίστως την νεολαία»


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Με το ζήτημα του ασφαλιστικού να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και με την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει πολλά όπλα στην φαρέτρα της προκειμένου να μεταπείσει τους δανειστές σε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις καταγράφεται η επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, αφού οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις επόμενες γενεές.   
Την ίδια ώρα την αντίθεση του με την γραμμή πλεύσης και στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει  ο τέως υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης. 
Ο ίδιος μιλά για δήθεν ασφαλιστική μεταρρύθμιση και μάλιστα την χαρακτηρίζει χαρτί περιτυλίγματος για την λεηλασία των συντάξεων.   
Επίσης ζητά διαγραφή του δημοσίου χρέους, μια διαγραφή που θα έφερνε βαθιά ανάσα στα Ταμεία και διασφάλιζε την βιωσιμότητα τους. 



Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών 2%, διάσωση των κύριων συντάξεων και κανόνας «βιωσιμότητας» είναι οι πυλώνες της ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.  Θεωρείτε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να κρατήσει την γραμμή της ή θα απορριφθεί από τους δανειστές; Και πως κρίνετε εσείς αυτή την γραμμή πλεύσης;
 
Χαρτί περιτυλίγματος η νέα μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό

«Η δήθεν ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το χαρτί περιτυλίγματος της νέας λεηλασίας των συντάξεων, προκειμένου να τηρήσει τη μνημονιακή δέσμευσή της για μείωση των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις κατά 2,25 δις ευρώ το 2015 και 2016, όπως εξάλλου αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, για να δοθούν στους δανειστές της χώρας για την αποπληρωμή του παράνομου, επαχθούς, άδικου και μη βιώσιμου δημοσίου χρέους.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει αυτόν τον στόχο με δύο τρόπους. Αφενός με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδα, που να καλύπτει μόνο τη λεγόμενη εθνική σύνταξη, κατά παράβαση της συνταγματικής δέσμευσής της για εγγύηση συνολικά των συντάξεων. Αφετέρου με τον επανυπολογισμό του λεγόμενου αναλογικού τμήματος των συντάξεων για παλιούς και νέους συνταξιούχους με νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα οδηγούν σε μειώσεις των συντάξεων για όλους και όλες και με μετατροπή του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό ατομικών κουμπαράδων εξαθλίωσης και αποκλεισμού. Με αυτούς τους τρόπους χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τους μνημονιακούς νόμους 3863/2010 και 3865/2010, τους οποίους ο τότε ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να απορριφθούν ως συνταξιοκτόνοι με δημοψήφισμα.».

Υπάρχουν διαβεβαιώσεις δια στόματος υπουργού Εργασίας ότι θα προστατευτούν οι συντάξεις. Εκτιμάτε ότι θα τα καταφέρει ή ότι είναι ένα επικοινωνιακό τρικ για να κατευνάσουν τα πνεύματα;
 
Οι δανειστές με την μέθοδο του εκβιασμού για την χορηγηση της επόμενης δόσης δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας
«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει, όπως προανέφερα, από το 3ο μνημόνιο συγκεκριμένες συνταξιοκτόνες δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό. Οι δανειστές με την μέθοδο του εκβιασμού για την χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου και με βάση την ασφυκτική εποπτεία τους που έχουν επιβάλλει στη χώρα μας δεν κάνουν ΠΟΤΕ πίσω ούτε βήμα απ΄ όσα οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά τις εκλογές έχει ήδη νομοθετήσει πολλές από τις δεσμεύσεις της από το 3ο μνημόνιο για κατεδάφιση των συντάξεων.
Όπως για κατ’ αρχή μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων με την αύξηση από 4% σε 6% και από 0 σε 6% αντίστοιχα των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη. Επίσης για δραστική μείωση των κατώτερων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-7-2015, την επαναφορά των μνημονιακών νόμων 3863 και 3865 του 2010 για τις σταδιακές μειώσεις των κύριων συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια καταργώντας όχι μόνο κατοχυρωμένα αλλά και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την χειροτέρευση των 100 δόσεων των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, την κατάργηση ευνοϊκών για τους ασφαλισμένους νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν επί Υπουργίας μου κλπ».


Αν αντί για τον κ. Κατρούγκαλο ήσασταν εσείς «αντιμέτωπος» με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Ποιες θα ήταν οι θέσεις και οι προτάσεις σας;

Τα 7 σημεία που αν εφαρμοστούν αλλάζουν τον Ασφαλιστικό χάρτη
«Το ασφαλιστικό στη χώρα μας είναι σε κρίση, όχι λόγω υψηλών δαπανών του για συντάξεις, αφού αυτές έχουν μειωθεί δραστικά (35-50%) τα χρόνια των μνημονίων, αλλά λόγω της μείωσης των εσόδων του εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας. Επομένως η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να σωθεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον ακυρωθούν τα μνημόνια και διασφαλιστούν και αυξηθούν τα θεσμοθετημένα έσοδά της,  δηλαδή:
ΕΑΝ μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ένα δεν υπήρχαν 1,4 εκατομμύρια άνεργοι τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης θα αυξάνονταν 8 δισ. ετησίως.
ΕΑΝ χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία,  ώστε να αποδοθούν στην κοινωνική ασφάλιση ετησίως μέχρι 8 δισ. πρόσθετοι πόροι.
ΕΑΝ αποκατασταθούν οι μισθοί,  που μπορούν να  την τροφοδοτήσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό μπορεί να συμβεί με την επαναφορά του κατώτατου μισθού, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και κατά συνέπεια την στήριξη και την αύξηση των μισθών.
ΕΑΝ αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της.
ΕΑΝ αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από την φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου, η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την εργοδοσία.
ΕΑΝ αξιοποιείται με ασφάλεια και όχι με ρίσκο ή τζόγο η εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.
ΕΑΝ υπάρξει βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και της ανάπτυξης.

Η εξαέρωση των συντάξεων αφορά την νέα γενιά


Μιλώντας όλοι για το ασφαλιστικό παίρνουν ως δεδομένο την 8ωρη εργασία. Κανείς δεν έχει μιλήσει για την γενιά που εργάζεται τώρα ως 3ωρη, 4ωρη, 5ωρη. Αυτή η γενιά δεν θα συμπληρώσει ποτέ τα απαιτούμενα ένσημα για την συνταξιοδότηση της. Θα επιθυμούσα ένα σχόλιο σας πάνω σε αυτό το θέμα. 

«Συμφωνώ απολύτως και για αυτό τα προωθούμενα μέτρα για την εκθεμελίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την εξαέρωση των συντάξεων και κυρίως την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των ασφαλιστικών εισοφορών των ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με την γενικευμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφορούν πρωτίστως και την νεολαία. Αυτά τα επαχθή μέτρα δεν πρέπει να περάσουν και ταυτόχρονα απαιτείται αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, που καταστράφηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές, δραστικός περιορισμός των ελαστικών και άτυπων μορφών εργασίας προς όφελος της πλήρους και σταθερής εργασίας και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι για την τήρηση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική - αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα προοδευτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, και όχι διαιώνιση της μνημονιακής καταστροφής». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου