Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Το παιδί κλαίει και η Ευρώπη κωφεύει

Πατέρας κρατά το παιδί του που κλαίει μπροστά από τα τείχη των Σκοπίων... Δεκάδες λυγμοί σπαρακτικοί ηχούν στον ευρωπαϊκό αέρα! Αναζητείται ανθρωπιά 







Λένε πως οι εικόνες είναι πιο δυνατές από τις λέξεις...σουβλίζουν το μάτι και τρυπάνε την ψυχή. Εκατοντάδες καρέ έχουν κατακλύσει τα δίκτυα ενημέρωσης, τα social media όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Τα σπαρακτικά κλάματα παιδιών, που ξεριζώθηκαν αναζητώντας ένα ειρηνικό περιβάλλον, ηχούν σε όλη την Ευρώπη...μα αυτή κωφεύει και όταν ακούει υψώνει κομπλεξισμό και τείχη. Την ίδια ώρα μια Ελλάδα εξασθενισμένη οικονομικά, κοινωνικά αλλά και ηθικά ανοίγει την αγκαλιά της για να υποδεχθεί ορδές ανθρώπων που στο βλέμμα τους διακρίνει κανείς πόνο και θλίψη, ανθρώπους που ότι είχαν και δεν είχαν το έδωσαν στους Τούρκους λαθρέμπορους που τους έταξαν ένα ειρηνικό καταφύγιο, ξεγελώντας τους.

Εγκλωβισμένοι στον...τέλειο λαβύρινθο

Οι Τούρκοι από την μία εκμεταλλεύονται στο έπακρο το προσφυγικό δράμα θησαυρίζοντας (είτε οι δουλέμποροι, ή και η κυβέρνηση που εισέπραξε αμύθητα ποσά από την ΕΕ για να περιορίσει το προσφυγικό) και ταυτόχρονα θέτουν θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο!
Από την άλλη οι Ευρωπαίοι κατώτεροι των περιστάσεων υψώνουν τείχη και διώχνουν τους πρόσφυγες λες και "κουβαλάνε" λέπρα!
H κλιμακούμενη αυστηροποίηση των μέτρων που λαμβάνουν η Αυστρία και άλλες χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου», περνώντας από πολλαπλό «κόσκινο» τους πρόσφυγες και εισάγοντας συνεχώς νέα κριτήρια, που δεν περιορίζονται πλέον στην εθνικότητά τους, ωθώντας τους σε ένα αδιέξοδο. Σε έναν λαβύρινθο χωρίς τέλος, που ακόμη και ο Δαίδαλος θα ζήλευε την αρχιτεκτονική του.


Στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, από την αρχή του χρόνου εισήλθαν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας 97.325 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι μόλις 7.507 που μπήκαν στην Ιταλία.
Στο διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους 410 πρόσφυγες και μετανάστες «με τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας να εξακολουθεί να είναι αυτή με τον μεγαλύτερο φόρο αίματος, με 321 θανάτους», όπως επισημαίνει ο ΔΟΜ.
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου