Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Η Κέλλυ Αλχανάτη αποκωδικοποιεί την σπουδαιότητα της φιλίας στις τρυφερές ηλικίες

Η συγγραφέας  Κέλλυ Αλχανάτη 
Η συγγραφέας Κέλλυ Αλχανάτη επιχειρεί με το νέο της παραμύθι που φέρει τον τίτλο «Το παρεάκι των λουλουδιών» (το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωα) να μιλήσει στα παιδιά για την βαθύτερη έννοια της φιλίας.  Η προσπάθεια της είναι ιδιαίτερα αξιόλογη καθώς βάζει τα παιδιά σε σκέψεις και μάλιστα σημαντικές.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Τι είναι η φιλία; Τι κάνουμε για να την κατακτήσουμε και τι για να την αποδώσουμε; Πως συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν την φιλία και πως αντιδράμε σε ένα κοινωνικό σύνολο. Η Κέλλυ Αλχανάτη με «Το παρεάκι των λουλουδιών» καλλιεργεί αξίες στα παιδιά αλλά και σε εμάς που αφηγούμαστε το έργο της.  Η ίδια μιλά στο Πινάκιο και παραδέχεται πως με το βιβλίο της κατά τις παρουσιάσεις της μπορεί και «ξεκλειδώνει» κλειστούς χαρακτήρες παιδιών ενώ κάνει λόγο επίσης και για τον ηλεκτρονικό εθισμό.



«Το παρεάκι των λουλουδιών», είναι το νέο σας παραμύθι. Έχει διαδραστικά στοιχεία. Τι σας ώθησε να επικεντρωθείτε στην πραγματική έννοια της φιλίας μέσα από την παρέα των κοριτσολούλουδων;


«Το  Παρεάκι Των Λουλουδιών» είναι βγαλμένο μέσα από την ζωή.  Διαβάζοντας το ταξιδεύεις σε όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές της παιδικής  ηλικίας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από μικρά για την σπουδαιότητα της φιλίας  και η φιλία 4 λουλουδιών  διαφορετικών μεταξύ τους  είναι ένας όμορφος τρόπος να μάθουν από αυτά αλλά και να ταυτιστούν μαζί τους!».


Το γεγονός ότι η παρέα των κοριτσιών είναι από διαφορετικά λουλούδια δείχνει ότι στην φιλία δεν χωράνε οι διαφορές και κυρίως αυτές που είναι εξωτερικές;


«Η διαφορετικότητα δεν είναι εχθρός της φιλίας. Δεν έχει σημασία πως είσαι εμφανισιακά  ή ποιος είναι ο χαρακτήρας σου.  Πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες, να εμπιστευόμαστε αλλά και να συγχωρούμε τους φίλους μας και να μην αφήνουμε τις διαφορές, εσωτερικές ή εξωτερικές να μας χωρίσουν».

Σας ενοχλεί που πλέον τα παιδιά αντί για φίλους στρέφονται πάνω από οθόνες των tablets και των κινητών;


« Είναι στο χέρι του κάθε γονιού να δώσει στα παιδιά του την ευκαιρία να περάσουν τον χρόνο τους συζητώντας ή παίζοντας με καλούς φίλους αντί μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή». 

Υπάρχουν παιδάκια όπως το «άφυλλο τριαντάφυλλο» που «μαραζώνουν» επειδή δεν είναι κοινωνικοποιημένα. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους γονείς τους;

Δυστυχώς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα παιδάκια τα οποία είναι αποστασιοποιημένα επειδή είναι ντροπαλά, χαμηλών τόνων ή αντικοινωνικά.  Αυτά τα παιδάκια πρέπει να τα πάρουν από το χέρι  οι συμμαθητές τους και να τους ανοίξουν την καρδιά και την αγκαλιά τους.  Το μήνυμα που θέλω να δώσω στους γονείς είναι ακριβώς αυτό, Να προτρέπουν τα παιδιά του να είναι ανοιχτά και όχι επικριτικά σε παιδάκια που δείχνουν ή είναι κάπως διαφορετικά».

Η θυσία των κοριτσιών για να σώσουν την φίλη τους, τι συναισθήματα δημιουργεί;

«Συναισθήματα αληθινής αγάπης , αγνότητας και ζωτικότητας. Αλλά και συναισθήματα συγχώρεσης και πίστης!  Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από την ανιδιοτελή αγάπη των τριών λουλουδιών που θυσίασαν την ίδια τους την ζωή προκειμένου να σώσουν την φίλη τους , και ας τους είχε φερθεί σκάρτα!».
Τα παιδιά στις παρουσιάσεις του βιβλίου σας τι εισπράττουν, τι σας λένε;

«Συγκινούμαι με την ταύτιση των παιδιών με τα 4 λουλούδια.  Το «Παρεάκι»  δίνει στα παιδιά την δυνατότητα νε συζητήσουν για τις σχέσεις τους με τους φίλους τους, να πουν τους προβληματισμούς τους, να συγκρίνουν καταστάσεις και να μοιραστούνε μαζί μου συναισθήματα.  Και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μιας και μέσα από αυτό το παραμύθι κατάφερα να «ξεκλειδώσω» ακόμα και τους πιο κλειστούς χαρακτήρες!».

Διαγωνισμός

Διεκδικήστε δύο αντίτυπα «Το παρεάκι των λουλουδιών»  προσφορά των εκδόσεων Μίνωας   στέλνοντας τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση pinakio.blog@gmail.com αφού είστε φίλος ή κάνετε like στην σελίδα του Πινακίου στο facebook: https://www.facebook.com/pinakio/ και αντίστοιχα στο twitter: https://twitter.com/pinakio1  ενώ θα πρέπει να κάνετε like και στην σελίδα των εκδόσεων Μίνωα https://www.facebook.com/minoaseditions/?fref=ts

(με κοινοποίηση διπλασιάζετε την συμμετοχή σας) 

8 σχόλια:

  1. ευχαριστούμε πολύ!!! Θα ήθελα πολύ να κερδίσω για τα παιδιά και τα νηπιάκια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι υπεροχο βιβλίο !δεν πρεπει να λειπει απο την παιδικη βιβλιοθήκη μας!καταπληκτικη εικονογράφηση επισης!καλο πασχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΩΡΟ!!
    ΕΦΗ gr2000032@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή