Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Σινέ ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ψαλιδοχέρης κατά των συντάξεων

Σκίτσο του Σπύρου Μουρατίδη




























Κλείδωσε το «Ασφαλιστικό», αυτό είπε εξερχόμενος από το ξενοδοχείο μετά από την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.
Στην συνέχεια των δηλώσεων του ο ίδιος υπογράμμισε ότι έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για τις επικουρικές συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα υπήρχε ακόμα διάσταση απόψεων στο μέτωπο αυτό.
Σημειώνεται ότι οι βασικές πτυχές της ελληνικής πρότασης για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης είναι οι ακόλουθες:
- Αύξηση των εισφορών 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016- 31 Μαΐου 2019.
- Η προστασία όσων συντάξεων βρίσκονται ως το επίπεδο των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν ακόμα 70 εκατ. (σ.σ επί συνόλου 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν προκειμένου να κλείσει το πακέτο παρεμβάσεων).

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρύπα αυτή θα κλείσει με αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ.


Αντισυνταγματικό το νέο Ασφαλιστικό σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο

Την ίδια ώρα σημαντικές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας διατυπώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από πολύωρη διάσκεψη των ανώτατων δικαστών, οι οποίοι παρέδωσαν τα συμπεράσματά τους-σε μορφή γνωμοδότησης-στα αρμόδια υπουργεία, σημειώνοντας με νόημα ότι λειτούργησαν κάτω από ασφυκτική χρονική πίεση.
Οι δικαστές του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν για μία προς μία τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, προχωρώντας σε δύο βασικές παρατηρήσεις αντισυνταγματικότητας:
-Ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν στηρίζεται σε αναλογιστικές μελέτες ούτως ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι στο μέλλον θα λειτουργήσει επ' ωφελεία των ασφαλισμένων. Επί λέξει αναφέρεται ότι:

«Δεν συνάγεται ότι έχουν συνταχθεί και ληφθεί υπόψη αναλογιστικές μελέτες, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι το πλέγμα των διατάξεων αυτών και οι απονεμόμενες εφεξής παροχές, σε συνδυασμό με τα επιβαλλόμενα στους ασφαλισμένους βάρη θα λειτουργήσει μελλοντικά επ' ωφελεία των συνταξιούχων και θα επιφέρει, έστω και μακροπρόθεσμα, μία δίκαιη εξισορρόπηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος (βιωσιμότητα συνταξιοδοτικού συστήματος) με τον νυν επιχειρούμενο περιορισμό των δικαιωμάτων και των νομίμων προσδοκιών τους, ούτε και αιτιολογείται η αδυναμία θεσμοθέτησης ηπιότερων εναλλακτικών μέτρων για την κατηγορία των συνταξιούχων που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος σχεδίου νόμου και να εξετασθεί η συνολική επιβάρυνσή της από τα διαδοχικώς θεσπιζόμενα σε βάρος της μέτρα (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος)».
-Το ανώτατο δικαστήριο σημειώνει επίσης-όπως και σε παλαιότερη γνωμοδότησή του- ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η ενσωμάτωση σε έναν ασφαλιστικό φορέα των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου