Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Γενοκτονία Αρμενίων: Η απονομή της ιστορικής Δικαιοσύνης που "έγδαρε" τους Τούρκους



Η ιστορική Δικαιοσύνη απονεμήθηκε στην περίπτωση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. 
 Η αναγνώριση από το γερμανικό κοινοβούλιο ήταν μια τρανή απόδειξη πως οι προσπάθειες των απογόνων, όσων σφαγιάστηκαν, δικαιώθηκαν.
Οι αντιδράσεις των Τούρκων τόσο σε διπλωματικό όσο και πολιτικό επίπεδο ήταν έντονες καθώς εξανεμίστηκαν τα μπαλώματα που κάλυπταν εδώ και δεκαετίες τα ιστορικά ντοκουμέντα.


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο

«Γελοίο» χαρακτήρισε ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ το ψήφισμα με το οποίο το Γερμανικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως  γενοκτονία τη μαζική σφαγή των Αρμενίων το 1915.
Ο «σουλτάνος»  Ταγίπ Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε έντονα στην καγκελάριο Μέρκελ και στην συνέχεια απέσυρε τον Τούρκο πρέσβη του από το Βερολίνο.
Οι παραπάνω τακτικές των Τούρκων ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες.  Αυτό το επιβεβαιώνει μιλώντας στο Πινάκιο ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Σέρκο Κουγιουμτζιάν.
Ο ίδιος μιλά για ύψιστη υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας με σκοπό την απονομή δικαιοσύνης και την αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον.
Σε παρέμβαση του στο Πινάκιο ο  Θεοφάνης Μαλκίδης υπογραμμίζει πως «η Τουρκία να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια, ευρώ, λίρες και άλλα νομίσματα για να παραχαραχτεί και για να αλλοιωθεί η ιστορία, ο φασισμός, ο εθνικισμός και το μαζικό έγκλημα, η πραγματικότητα όμως είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορεί κρυφτεί. Παράλληλα αναρωτιέται γιατί η Ελλάδα δεν θέτει ποτέ το ζήτημα της γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων».


Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για την αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας από την γερμανική Βουλή
Ο πρόεδρος της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Σέρκο Κουγιουμτζιαν

Σ.Κ: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κοινοβούλιο της Γερμανίας έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των χωρών εκείνων που έχουν ήδη αναγνωρίσει την Γενοκτονία.
Όμως, η αναγνώριση αυτή έχει ένα επιπλέον ειδικό βάρος, αφενός λόγω του γεγονότος ότι η Γερμανία είναι σήμερα η υπερδύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου επειδή η Γερμανία ήταν την περίοδο εκείνη ο σημαντικότερος σύμμαχος και συνεργάτης της Τουρκίας.
Για τον λόγο αυτό υπάρχει άλλωστε ειδική αναφορά στο ψήφισμα για την ευθύνη που φέρει η ίδια η Γερμανία στο ζήτημα αυτό».  

Αναμένατε την στάση του Τούρκων;


Σ.Κ: «Η στάση της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη. Στο παρελθόν έχουμε δει το ίδιο έργο πολλές φορές. Σπασμωδικές νευρικές κινήσεις που οδηγούν σε ανακλήσεις πρέσβεων και απειλές για διακοπή εμπορικών και οικονομικών σχέσεων κλπ. γίνονται για λόγους  εσωτερικής κατανάλωσης.
Νομίζω ότι και αυτή την φορά, μετά από μερικούς μήνες όλα θα έχουν επανέλθει στην προ της αναγνώρισης κατάσταση».

Θεωρείτε πως η ιστορία μπορεί να παραγραφεί;  Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας είναι μια ιστορική νίκη της ιστορικής δικαιοσύνης;

Σ.Κ: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Αποτελεί ύψιστη υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας με σκοπό την απονομή δικαιοσύνης και την αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον».


Μαλκίδης: Γενοκτονία και αναγνώριση από τη Γερμανία:Ο διμέτωπος αγώνας συνεχίζεται


Στην συνέχεια ο δι­δά­κτωρ κοι­νω­νι­κών ε­πι­στη­μών και μέ­λος της Διε­θνούς Έ­νω­σης
Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών Θεοφάνης Μαλκίδης σχολιάζει μιλώντας στο Πινάκιο την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο σημειώνοντας πως το ελληνικό «κράτος» δεν θέτει ποτέ το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων.


«Η είδηση από το Βερολίνο  και από το Ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, παρά την προβληματική του ψηφίσματος για εμάς τους Έλληνες αποτελεί άλλη μία νίκη στην μεγάλη, δύσκολη και αγωνιώδη προσπάθεια για τη δικαίωση των ψυχών των  προγόνων μας.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας  από τον ηθικό αυτουργό του μαζικού εγκλήματος, τη Γερμανία, έχει από πίσω  μία πολύχρονη και ανιδιοτελή προσπάθεια, συνεχή αγώνα και σοβαρό έργο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, εξαιρετικής σημασίας και υψηλής διπλωματικής, ιστορικής και  ηθικής αξίας.
Είμαι σίγουρος ότι η δικαιοσύνη και η αλήθεια θριαμβεύουν. Όσα χρόνια και εάν περάσουν, παρά την προπαγάνδα και το ψεύδος, τα εμπόδια και τις δοκιμασίες, το φως νικά το σκοτάδι, η αλήθεια τη λήθη και το ψεύδος.
Μπορεί η Τουρκία να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια, ευρώ, λίρες και άλλα νομίσματα για να παραχαραχτεί και για να αλλοιωθεί η ιστορία, ο φασισμός, ο εθνικισμός και το μαζικό έγκλημα, η πραγματικότητα όμως είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορεί κρυφτεί. Και είναι σίγουρο ότι έρχονται και άλλες αποκαλύψεις για το παρελθόν του φασιστικού καθεστώτος, που συνεχίζει να δολοφονεί μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, παρά τα εμπόδια από το «κράτος» της Ελλάδας που αφενός αρνείται να θέσει το ζήτημα της Γενοκτονίας σε διμερείς και διεθνείς συναντήσεις και αφετέρου βάζει συνεχώς εμπόδια για το ζήτημα η  προσπάθεια συνεχίζεται και (θα) έχει και άλλα ανάλογα αποτελέσματα.
Ο διμέτωπος αγώνας συνεχίζεται και είναι βέβαιο ότι θα είναι νικηφόρος!
Υ.Γ. Εδώ στην ημικατεχόμενη Λευκωσία, όπου βρίσκομαι, βλέποντας  τα σημάδια του θύτη  παντού,  τα συναισθήματά μου για την απόφαση αυτή είναι πολύ όμορφα.
Εύχομαι να ζήσουμε και άλλες τέτοιες στιγμές και αφού έχουμε μαζί μας τον Θεό και τις ψυχές των αδελφών μας, θα τις ζήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου