Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Aπέτυχε πραξικόπημα κατά του Ερντογάν

Πραξικοπηματίες του στρατού επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία με καταδιωκτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης, προκαλώντας τη βίαιη απάντηση της Άγκυρας και την εσπευσμένη επιστροφή από τις διακοπές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται πως ελέγχει την κατάσταση.
Η μέρα ξημέρωσε με την πλήρη επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή κατά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν 90 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 1.154.
Μεταξύ των νεκρών είναι και οι 16 στρατιώτες που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το διοικητή της γενικής ασφάλειας Τζελαλετίν Λεκεσίζ, κατά την επιχείρηση των αστυνομικών στο γενικό επιτελείο στρατοχωροφυλακής.
Έχουν επίσης συλληφθεί 1.374 στρατιωτικοί, ενώ αποπέμφθηκαν 29 συνταγματάρχες και 5 ανώτατοι αξιωματικοί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως, «εάν είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, θα άλλαζε ακόμη και το καθεστώς».
Το πρωί τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εικόνες από διάφορες περιοχές στην  Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες να παραδίδονται στους αστυνομικούς, αλλά και στους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, μετά την παράδοση των στρατιωτικών, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε από το πλήθος.
Αφού ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε πως όλα είναι "σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο", ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πριν από τα χαράματα ότι "υπάρχουν στην Τουρκία μια κυβέρνηση κι ένας πρόεδρος εκλεγμένοι από τον λαό" και πως "αν θέλει ο Θεός, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία".
Ο Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενος από το Μαρμαρίς και τον υποδέχθηκε ένα συμπαγές πλήθος υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του "μέχρι το τέλος".
"Αυτοί που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν", πρόσθεσε ο πρόεδρος, οι οπαδοί του οποίου απάντησαν μαζικά στο κάλεσμά του να βγουν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης για να αντιταχθούν στο πραξικόπημα.
Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή βγήκαν "κατά εκατομμύρια" στους δρόμους, ιδιαίτερα στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Η κατάσταση σ' αυτή τη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλος του ΝΑΤΟ απείχε πάντως ακόμη πολύ από το να έχει εξομαλυνθει γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), περίπου οκτώ ώρες μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου