Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Άννα Καρακόλη: Η ξιφασκία είναι το σκάκι του σώματος

Με το σπαθί της έχει κερδίσει την ζωή. Έχει χαράξει τα όνειρα της και τα ακολουθεί. Ο λόγος για την Άννα Καρακόλη η οποία ασχολείται 16 χρόνια με την ξιφασκία. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις αλλά ταυτόχρονα έχει μυήσει και πολλά νέα παιδιά να την ακολουθήσουν στα μονοπάτια του αθλητισμού, ενώ ταυτόχρονα είναι και προπονήτρια και ξιφασκίας σε αμαξίδιο.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Μιλά στο Πινάκιο για το άθλημα που αγαπά όσο τίποτα άλλο και τις παραμέτρους αυτού όπως είναι η  φυσική κατάσταση, ο ρυθμός, η αίσθηση της απόστασης,  η  ισορροπία,  η νευρομυϊκή συναρμογή, τη αντιληπτική ικανότητα, ο οπτικοκινητικός συντονισμός και φυσικά η στρατηγική.

Η Άννα είναι ένας άνθρωπος που ο λόγος της είναι σπαθί… άραγε στην Ελλάδα των μνημονίων και των δύσκολων συνθηκών πόσο «χωράνε» αυτοί οι άνθρωποι; Άνθρωποι σαν την Άννα Καρακόλη σε άλλες χώρες θα ήταν «φάροι» για τις επόμενες γενιές αλλά στο δικό μας χωρόχρονο πρέπει να ψάξεις πολύ να τους βρεις... Εμείς την βρήκαμε και με τιμή σας την παρουσιάζουμε.


Άννα Καρακόλη, συστήσου μας… Με τι ασχολείσαι;

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση! Ονομάζομαι Άννα Δημητρίου Καρακόλη. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού , Α.Π.Θ. & κάτοχος master στην Φυσική Δραστηριότητα & Ποιότητας Ζωής (ΤΕΦΑΑ, Α.Π.Θ.). Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές μου & στο Τμήμα Μαιευτικής (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Τα τελευταία 16 χρόνια δραστηριοποιούμαι στο χώρο της Ξιφασκίας».

Τι είναι αυτό που σε ώθησε στην ξιφασκία;

«Από την νηπιακή μου ηλικία ασχολήθηκα με πληθώρα αθλημάτων. Αφορμή μου για την γνωριμία με την Ξιφασκία υπήρξε η ενασχόληση μου με το Μοντέρνο Πένταθλο. Ωστόσο στην πορεία με συνεπήρε η Ξιφασκία».

Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη φορά που έπιασες σπαθί;

«Φυσικά & θυμάμαι! Σπαθί έπιασα τον Δεκέμβριο του 2000 στο Οπλασκητήριο του Δήμου Θες/νίκης στην περιοχή Φιξ , όπου είχα επισκεφθεί την αίθουσα με μια φίλη  για να παρακολουθήσουμε προπόνηση ξιφασκίας».

Η πρώτη διάκριση;

«Μικρές  χαρές από τοπικούς & περιφερειακούς αγώνες ήρθαν από τα πρώτα χρόνια αλλά η πρώτη σημαντική διάκριση ήρθε το 2010 με την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών με την ομάδα ΟΣΗ, στο Ξίφος Μονομαχίας».

Τι θεωρείς ότι είναι σημαντικό να κάνει κάποιος για να διακριθεί στην Ξιφασκία;

«Να έχει υπομονή, θέληση, να εργάζεται σκληρά με προσήλωση, να επικεντρώνεται στο θετικό  -όχι στις δυσκολίες- & το πιο σημαντικό να μην είναι αγνώμονας. Επίσης να πράττει στοχευμένα , να πιστεύει στον εαυτό του & στους προπονητές του».

Ποιο είναι το μήνυμα που έχεις λάβει από την Ξιφασκία;

«Το δυνατότερο μήνυμα είναι το μήνυμα της «Τέχνης της Ζωής». Η πίστα Ξιφασκίας είναι ο καθρέφτης της ψυχής».

H Ξιφασκία δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα όσο θα έπρεπε, γιατί συμβαίνει αυτό; Και επίσης πως θα μπορούσε να γίνει αντιστροφή του φαινομένου αυτού;

«Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη & τα οφέλη του αθλήματος. Η ξιφασκία είναι κατά βάση ατομικό άθλημα. Σύμφωνα με την αρχέγονη ανάγκη των ανθρώπων του συμπλέγματος της ομαδοποίησης οι ενδιαφερόμενοι πραγματώνονται κυρίως από ομαδικά αθλήματα νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια & οικειότητα. Επίσης στα περισσότερα από αυτά υπάρχει ευκολότερη προσβασιμότητα σε όλους τους τομείς. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η περιορισμένη προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο συνήθως είναι επακόλουθο της ζήτησης.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρώ μια αύξηση στην προσέλευση του κόσμου που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Αυτό είναι ένα μήνυμα πως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν αρκείται πλέον μόνο σε συνήθεις δραστηριότητες & επιθυμεί την γνωριμία με το διαφορετικό & το καινούργιο».

Σε ποιο “Club” δραστηριoποιείσαι στην Θεσσαλονίκη;

«Δραστηριοποιούμε για τη Λέσχη Ξιφασκίας Θες/νίκης-TFC. H Λέσχη δημιουργήθηκε, από την παρότρυνση του κόσμου της Ξιφασκίας της Θες/νίκης, για κάτι «φρέσκο». Η ιδέα υλοποιήθηκε & η Λέσχη ακολουθεί Ευρωπαϊκά πρότυπα. Περιλαμβάνει τμήματα εκπαίδευσης & αγωνιστικά σε όλες τις κατηγορίες παιδιών, εφήβων, ενηλίκων αλλά & τα ιδιαίτερα τμήματα:
Learning Fencing Fun: στοχευμένο & εξειδικευμένο σε παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας με έμφαση στην παιγνιώδη μορφή της ξιφασκίας, μέσω ψυχοπαιδαγωγικών & κινητικών προτύπων.

Recreation Fencing: “hobby time activity” για ενήλικες που επιθυμούν να γνωρίσουν το άθλημα, να ψυχαγωγηθούν & να αθληθούν μέσω αυτού & γιατί όχι να συμμετάσχουν & σε αγωνιστικές αναμετρήσεις!
Ξιφασκία σε αμαξίδιο: Παραολυμπιακό άθλημα της ξιφασκίας σε αμαξίδιο για άτομα με σωματικές αναπηρίες π.χ. παραπληγία.
Σπαθασκία: για άτομα άνω των 18 ετών με ενδιαφέρον στην κουλτούρα, στον πολιτισμό & στις Ιστορικές Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τέχνες του Μεσαίωνα & της Αναγέννησης».

Τι θα έλεγες σε ένα παιδάκι για να επιλέξει την Ξιφασκία και τι στον κηδεμόνα του;

Η ίδια η ξιφασκία  διαθέτει από μόνη της μια ιδιαίτερη «μαγεία». Στους μικρούς μελλοντικούς αθλητές θα έλεγα να ακολουθούν πάντα τα όνειρά τους! Δεν θα ήθελα να κατευθύνω ένα παιδί να ασχοληθεί με την Ξιφασκία.  Θα έλεγα λοιπόν «ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΞΙΦΑΣΚΙΑ;». Άλλωστε αυτό είναι & ένα από τα μυστικά της επιτυχίας. Η κινητήριος δύναμη είναι η αγάπη για το άθλημα. Στους μικρούς μελλοντικούς ξιφομάχους που εκφράζουν την επιθυμία να ασχοληθούν με το άθλημα προτείνω υπομονή. Όσο για τους κηδεμόνες προτείνω να αφήσουν τα παιδιά τους να αυτενεργήσουν, να τα εμπιστευτούν & να δώσουν στα παιδιά τους απλόχερα το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής αθλήματος. Σχετικά με το δικό μας «άθλημα» είναι από τα πιο πολύπλευρα που θα συναντήσεις. Περιλαμβάνει 3 αγωνίσματα ατομικά & ομαδικά αντίστοιχα σε ηλικίες & σε φύλο & θεωρείται Τέχνη! Καλλιεργεί την φυσική κατάσταση, την τεχνική, την τακτική & την ψυχολογία. Ενδεικτικά των παραπάνω αναπτύσσει όλες τις  παραμέτρους φυσικής κατάστασης αλλά & τον ρυθμό, την αίσθηση της απόστασης,  την ισορροπία,  την νευρομυϊκή συναρμογή, την αντιληπτική ικανότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό & την στρατηγική. Επίσης για όποιον επιθυμεί μπορεί να εντρυφήσει στην φιλοσοφία, τους κανονισμούς & την ορολογία. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που καλλιεργούνται είναι η οργάνωση της σκέψης, η πειθαρχία  & η ισορροπία του συναισθήματος με αποτέλεσμα τη λήψη ορθών & άμεσων αποφάσεων. Άλλωστε για αυτό η Ξιφασκία περιγράφεται ως «Σκάκι του σώματος» & την θεωρώ εφόδιο ζωής!».

Τέλος πιστεύεις πως οι άνθρωποι που ο λόγος τους είναι «σπαθί» έχουν εκλείψει;

«Οι άνθρωποι που ο λόγος τους είναι «σπαθί» υπήρχαν & θα υπάρχουν αλλά πάντα θα είναι λίγοι. Επιπλέον σχετικά με το σήμερα οι συνθήκες ζωής, η αβεβαιότητα, γενικά η χρονική περίοδος που διανύουμε, ο χαοτικός τρόπος ζωής, τα εσφαλμένα πρότυπα, έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στην επιφυλακτικότητα, στην εσωστρέφεια & κατά συνέπεια στην ανειλικρίνεια. Ωστόσο εμείς οι ρομαντικοί προσπαθούμε να εφαρμόσουμε της αρχές της Ξιφασκίας σε όλα τα επίπεδα κάνοντας την τρόπο ζωής».


Η Άννα Δ.Καρακόλη είναι:
Καθ.Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α., Α.Π.Θ.)
Προπονήτρια Ξιφασκίας & Ξιφασκίας σε αμαξίδιο
Deutsche Sporthochschule Koeln
Πτυχιούχος Μαιευτικής  (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.)
Mcs Φυσικής Δραστηριότητας & Ποιότητας Ζωής (Τ.Ε.Φ.Α.Α., Α.Π.Θ.)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου