Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Επικίνδυνη Αναζήτηση: Το βιβλίο-ασπίδα στον ηλεκτρονικό εθισμό των παιδιών

Τον αχανή χώρο του διαδικτύου και τις παγίδες που κρύβει, κυρίως στα μικρά παιδιά, αποτυπώνει μέσα από το βιβλίο της «Επικίνδυνη Αναζήτηση» (εκδ. Πατάκη), η Λίνα Λυχναρά.
Ένα βιβλίο που σκιαγραφεί την επικίνδυνη και συνάμα πονηρή εποχή που βιώνουμε και πως ο ηλεκτρονικός εθισμός μπορεί να παρασύρει σε μονοπάτια άγνωστα και σκοτεινά που ούτε το νήμα της Αριάδνης θα έδινε την διέξοδο.
Η ίδια μιλά στο Πινάκιο για τα ψεύτικά προφίλ στο facebook, για τους λόγους που εθίζεται κάποιος  ηλεκτρονικά, για το πώς η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει ασπίδα και το για να λυθούν τα μυστήρια δεν χρειάζεται μόνο η λογική.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο


Το βιβλίο σας «Επικίνδυνη αναζήτηση» έρχεται να θίξει το μεγάλο θέμα της εποχής που δεν είναι άλλο από το ανεξέλεγκτο σερφάρισμα των παιδιών στον αχανή χώρο του διαδικτύου. Ποια ήταν τα ερεθίσματα σας για την συγγραφή του εν λόγω λογοτεχνικού έργου;

«Οι περιπτώσεις, που συνεχώς έρχονται στο φως, παιδιών  που έπεσαν θύματα της ανεξέλεγκτης χρήσης του διαδικτύου». 


Σας φοβίζει πως πλέον ο κόσμος τείνει να γίνει ηλεκτρονικά εθισμένος;

Η συγγραφέας Λίνα Λυχναρά

«Νομίζω πως σίγουρα είναι ένας κίνδυνος και επειδή η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα έχει γενικευθεί, είναι ίσως μεγαλύτερος από τους άλλους. Βέβαια τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο. Πιστεύω όμως, χωρίς να είμαι ειδικός, πως για να φτάσει κανείς στον εθισμό πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι».

  
Το βιβλίο είναι μια καλή λύση έναντι του ηλεκτρονικού εθισμού;

«Αυτό το πιστεύω ακράδαντα. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγνωση ενός βιβλίου. Ακόμα και η ηλεκτρονική ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου είναι διαφορετική. Καταρχήν το βιβλίο είναι ωραίο αντικείμενο. Το εξώφυλλο, κάνει κάθε βιβλίο μοναδικό. 
Η σχέση μαζί του είναι μια σχέση προσωπική. Δεν είναι τυχαίο που και ο αναγνώστης χρησιμοποιεί την ίδια λέξη με τον συγγραφέα, λέει το βιβλίο μου! Δεν νομίζω πως η ηλεκτρονική ανάγνωση δίνει αυτό το αίσθημα οικειότητας και προσωπικής σχέσης με το κείμενο».

Ο Χρόνης μιλούσε θεωρητικά με έναν 15χρονο φίλο του ενώ  δεν ήξερε ποιος ήταν πίσω από προφίλ του συνομιλητή του. Αυτό  μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε;


«Φυσικά! Το ψεύτικο προφίλ είναι κάτι που το έχουμε δει να χρησιμοποιείται σαν παγίδα, με στόχο κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση τους από πολύ νωρίς».


Στο βιβλίο σας περνάτε πολλά μηνύματα. Την έννοια της φιλίας, της αλληλεγγύης ακόμη και της ισοτιμίας. Ο Χρόνης στηρίχτηκε στον  Χρήστο, ένα παιδί με πρόβλημα κινητικό. Αυτή η επιλογή σας ρίχνει και κάποια τείχη κοινωνικού ρατσισμού;


«Ελπίζω. Ο Χρήστος είναι ένα πρόσωπο που αγαπώ πολύ. Αυτό το παιδί που πέρασε τόσο σκληρά παιδικά χρόνια,  που υπέστη και τον κοινωνικό ρατσισμό λόγω της αναπηρίας του, δεν έχασε βασικά συναισθήματα όπως αυτό την συμπόνιας, της αλληλεγγύης, της φιλίας.
Ο Χρήστος έχει αυτό που λέμε “μεγάλη ψυχή”».


«Για άλλη μια φορά το ένστικτό σου σε έσπρωξε στην σωστή κατεύθυνση» ήταν τα λόγια του mail που δέχτηκε ο Αστυνόμος Ζαφείρης. Το ένστικτο του αστυνομικού διαφέρει από αυτό των υπολοίπων;
                                                                                                                                                        
  
                                                                                                                                                                    
«Ο αστυνομικός στα βιβλία μου είναι ένα συμβολικό πρόσωπο. Δεν είναι ούτε ιδεολογικό, ούτε ρεαλιστικό. Στα παιδικά και τα εφηβικά μυθιστορήματα οι ήρωες λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά. Ο αστυνόμος είναι ο ήρωας που παλεύει με τον κίνδυνο, που σώζει από το κακό, που καθησυχάζει τους τρόμους μας. Έτσι, κάποια χαρακτηριστικά του είναι μεγεθυμένα. Εξ άλλου, πρέπει να λύσει κάποιο μυστήριο! Και τα μυστήρια δεν λύνονται μόνο με τη λογική!».
  
«Ο Χρήστος μπήκε στο μαγαζί. Πήγε κατευθείαν στην κυρία που στεκόταν πίσω από τον πάγκο. “Συγνώμη κυρία, χάσαμε τα λεφτά μας....μάς έπεσαν. Μήπως έχετε καμία δουλειά να κάνουμε; Και αντί να μας πληρώσετε με λεφτά, δώστε μας κάτι να φάμε».
                                   
                                                                                         
«Νομίζω πως αυτό το βιβλίο είναι και μια ιστορία επιβίωσης. Και ελπίζω, τα στοιχεία που εντοπίσατε στον χαρακτήρα του ήρωα, να γίνουν αντιληπτά και από τα παιδιά».         

«Έχουμε δει τόσα πολλά που η πιο τρελή φαντασία μας δεν τα φτάνει». Πόσο ήρεμη πρέπει να είναι η ψυχή των αστυνομικών για να αντιμετωπίσουν όλα όσα καλούνται να φέρουν εις πέρας;
 
«Σίγουρα η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που τους φέρνει σε επαφή με ακραίες καταστάσεις. Ο αυτοέλεγχος είναι κατά τη γνώμη μου προϋπόθεση σε αυτό το επάγγελμα».

Πως ήταν η σκηνή που συνάντησε ο Χρόνης τον πατέρα του; Τι συναισθήματα τον κατέκλυσαν;

«Αυτό που προσπάθησα να δώσω είναι την βαθιά συγκίνηση που είναι φυσικό να νιώσουν ο πατέρας και το παιδί που συναντιόνται για πρώτη φορά! Το ιδιαίτερο, νομίζω, στην περίπτωση που παρουσιάζει ατό το βιβλίο είναι η εμμονή του παιδιού που πιστεύει πως ο πατέρας του υπάρχει κάπου, γι αυτό και ξεκινάει αυτή την επικίνδυνη αναζήτηση που το ρίχνει σε αυτή την περιπέτεια. Θέλησα να τονίσω τη δύναμη των αισθημάτων αγάπης, ανάμεσα στον πατέρα και το γιο. Πιστεύω ότι έχουμε μιλήσει πολύ περισσότερο για το μητρικό ένστικτο και έχουμε παραγνωρίσει κάπως το πατρικό».


Οι γονείς τι πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν τα παιδιά τους όσο μπορούν, δεδομένου ότι ο κίνδυνος από τον Χρόνη ελλόχευε μόλις ένα «κλικ»;
                     
                                      
«Δεν βλέπω κανένα άλλο τρόπο από την ενημέρωση. Χωρίς να πιστεύω στον διδακτισμό στην παιδική λογοτεχνία ελπίζω πως το βιβλίο μου, με έμμεσο τρόπο, βοηθάει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τις παγίδες του διαδικτύου».

 Τέλος τι ετοιμάζετε; Ποιο θα είναι το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;
 
«Ένα βιβλίο με θέμα το ρατσισμό και τον κίνδυνο να περάσει στις σχέσεις των παιδιών».


Η περίληψη του βιβλίου

Ο αστυνόµος Μίλτος Ζαφείρης άφησε το νησί και βρίσκεται στη Λαµία, στον τόπο του, για µια οικογενειακή του υπόθεση.
Αυτός και οι συνάδελφοί του βρίσκονται στα ίχνη µιας εγκληµατικής σπείρας που εκµεταλλεύεται παιδιά.
Στην Αθήνα, ένα παιδί παίρνει µια απόφαση. Να ψάξει για τον πατέρα του. ∆εν τον έχει γνωρίσει ποτέ και δεν ξέρει αν κι αυτός γνωρίζει την ύπαρξη του γιου του.
Έτσι, το αγόρι αρχίζει µια επικίνδυνη αναζήτηση που θα το οδηγήσει στην παγίδα των κακοποιών που δρουν στην επαρχία. Ο Μίλτος Ζαφείρης µε µια δυναµική επέµβασή του θα σώσει τα παιδιά από τα δίχτυα τους.
Αυτό το επικίνδυνο οδοιπορικό θα γίνει αφορµή για µια µεγάλη φιλία ανάµεσα σε τρία αγόρια που γνώρισαν την πιο σκληρή πλευρά της ζωής.

Διαγωνισμός



Δύο αναγνώστες του Πινακίου μπορούν να διεκδικήσουν από ένα αντίτυπο «Επικίνδυνη Αναζήτηση» προσφορά των εκδόσεων Πατάκης. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι: Εφόσον κάνουν like στην σελίδα του Πινακίου στο facebook https://www.facebook.com/pinakio/  να στείλουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση pinakio.blog@gmail.com  Οι νικητές θα ανακοινωθούν από την σελίδα στο facebook στις 26 Οκτωβρίου. Καλή επιτυχία σε όλους

8 σχόλια: