Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Όμιλος Ερετών:Ιστορία πάνω στα κύματα

Εκεί που ο  αέρας αναμειγνύεται με την μυρωδιά της θάλασσας και την ιστορία, εκεί κάπου γεννιέται και ο πρώτος αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα.  Σε μια Ελλάδα που ακόμη ψάχνει τον βηματισμό της το 1885 ιδρύεται ο Όμιλος Ερετών.

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος για το Πινάκιο

Ο πιο αρχαίος αθλητικός όμιλος της  χώρας ήταν γεγονός όχι μόνο αθλητικό αλλά και Πολιτισμικό καθώς  ήταν ο πρώτος που ώθησε τους Έλληνες στο αθλητισμό.

Μάλιστα το 1896 θα είχε και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά δεν διεξήχθη το άθλημα της κωπηλασίας  λόγω καιρικών συνθηκών. Το Πινάκιο βρέθηκε στο χώρο, στην έδρα του Ομίλου Ερετών η οποία είναι 131 χρόνια στην Μαρίνα Ζέα στο Πειραιά. Ο χώρος πλημμυρισμένος από φωνές νέων παιδιών που «συγκρούονται» με τη Βαρύτητα της Νεότερης ιστορίας.


Ξεναγός μας στο χώρο ο κ. Χαράλαμπος Βλάχος μέλος του Δ.Σ. (έφορος κωπηλασίας).
Ο κ. Βλάχος μας έδειξε τα σκάφη τα κωπηλατικά και μας εξήγησε τις διαφορές τους, ενώ μας εξομολογήθηκε πως και ο ίδιος υπήρξε πρωταθλητής, όπως και ο πατέρας του.  

Στην αφελή μας ερώτηση πόσα είναι τα βραβεία και οι τίτλοι που έχει αποσπάσει ο Σύλλογος , μας οδήγησε σε μια αίθουσα γεμάτη μετάλλια ενώ ταυτόχρονα μας είπε «Είμαστε ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας.  
Εικόνες μέσα από το "εσωτερικό" του Ομίλου Ερετών

Ο Όμιλος Ερετών είχε στις τάξεις τους βασιλείς και ανθρώπους της αφρόκρεμας της πειραϊκής (και όχι μόνο) κοινωνίας. 

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι στα 131 χρόνια λειτουργίας του δεν έκλεισε ούτε μια μέρα.  Ούτε στην κατοχή δεν έκλεισε. 

Το σθένος του θαρρώ πως είναι μεγάλο και γι’αυτό θέλουμε και άλλα νέα παιδιά να αγκαλιάσουν το άθλημα της ιστιοπλοΐας  και τον Όμιλο Ερετών», είπε χαρακτηριστικά στο Πινάκιο. 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός  ότι ο Όμιλος Ερετών είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και κατά την διάρκεια των 131 χρόνων του διοικείται από παλιούς αθλητές που είχαν αθλητική δραστηριότητα ή από φίλους του Ομίλου.

Με όνομα βαρύ σαν…Ιστορία
Οι κούπες είναι αμέτρητες στα 131 χρόνια ζωής του Ομίλου

Έτος ίδρυσης 1885. Αυτό τα λέει όλα για τον πρύτανη του Ελληνικού αθλητισμού Όμιλο που επί 130 χρόνια συνεχίζει την πορεία του στον χρόνο καλλιεργώντας ένα και μοναδικό άθλημα, το άθλημα της Κωπηλασίας που οι ιδρυτές του έφεραν και γνώρισαν στην νεότερη Ελλάδα.130 χρόνια πέρασαν από την εποχή που ένας εκ Γαλλίας Έλληνας, ο Παύλος Δαμαλάς (στην μνήμη του διεξάγονται κάθε χρόνο οι αγώνες του Ομίλου Ερετών, όπως επίσης και ένα διαρκές κύπελλο στο Παρίσι από την Γαλλική Ομοσπονδία) συγκέντρωσε μία ομάδα επιφανών Πειραιωτών και υλοποίησε μαζί τους την ιδέα της δημιουργίας ενός κωπηλατικού σωματείου. 

Στις τάξεις τους ο τότε δήμαρχος Πειραιά (και πρωτοπόρος της εκβιομηχάνισης του Πειραιά) Θεοδ. Ρετσίνας, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, ο στρατηγός Χατζηανέστης και άλλοι πολλοί. 

Έτσι, με βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α΄ ιδρύεται ο Όμιλος Ερετών και του παραχωρείται ο χώρος στο λιμάνι Κανάρη, για να κτίσει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα ( έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικής μνήμης).


Επικοινωνία:
Η ελληνική σημαία δίπλα από την σημαία του Ομίλου Ερετών στην Μαρίνα Ζέας

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε και ακόμη καλύτερα να γίνετε κομμάτι αυτού του αθλητικού Ομίλου επικοινωνήστε στο: 210 4521424 ( τηλ.+φαξ)
Ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.omilosereton.gr/index.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου