Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Οι «Αθέατες Όψεις» της Ιωάννα Κουτρολού «ανεβαίνουν» στο θεατρικό σανίδι

Η  Ιωάννα Κουτρολού στο επόμενο της  συγγραφικό βήμα «συναντάται» με το θέατρο. Το νέο της βιβλίο, το οποίο είναι ποιητική συλλογή, «Αθέατες Όψεις» παίρνει σάρκα και οστά και διάσταση στο σανίδι του θεάτρου Άλμα.
Η συγγραφέας μιλά στο Πινάκιο γι’ αυτό το συναπάντημα των Τεχνών και εξομολογείται τι είναι αυτό που θέλει να μοιραστεί με τους θεατές.
Μια αίθουσα πλημμυρισμένη με συναίσθημα και με τον κόσμο να προβληματίζεται αφού θα διαβεί μονοπάτια με έντονα νοήματα. 

Οι σκέψεις που αναδυθούν θα είναι μυριάδες και θα έχουν ως παρανομαστή την ανθρώπινη ύπαρξη σε σχέση με το «σκοταδισμό» που τείνει να πλήξει τις ημέρες μας. Καμία όψη δεν είναι αθέατη αν όλοι μαζί χαρτογραφήσουμε το μέλλον και τις ζωές των παιδιών μας.

Η συγγραφέας Ιωάννα Κουτρολού στο έργο της κάνει κατάθεση ψυχής και αξίζει το χρόνο σας…


Μια ποιητική συλλογή που γίνεται θεατρικό; Τι θα  απολαύσουν οι θεατές;


«Για μια μέρα μόνο, γι΄αυτό το Σάββατο, 29 Απριλίου, η ποίηση θα ανέβει στη σκηνή! Είχα στο μυαλό μου κάτι συγκεκριμένο, να ενωθεί η τέχνη της ποίησης με τη τέχνη του θεάτρου & της μουσικής. Οι θεατές θα απολαύσουν μια μουσικοθεατρική παρουσίαση, μια μικρή θεατρική παράσταση, με σκηνοθεσία, με ηθοποιούς, με σκηνικό, με μουσική… βασισμένη πάνω στους στίχους της ποιητικής μου συλλογής «Αθέατες Όψεις», από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.  Οι θεατές θα ταξιδέψουν σε μια παρουσίαση της εποχής μας, από μια διαφορετική οπτική γωνία, μέσω της δραματοποίησης των στίχων και μέσα από τη μουσική. Η αίθουσα θα πλημμυρίσει από συναισθήματα, εικόνες & παραστάσεις. Αυτό θέλω να μεταφέρουμε στο κοινό. Θέλω να φύγει από την αίθουσα και να εισπράξει τροφή για σκέψη».






Πως αισθάνεστε που κάτι πολύ προσωπικό σας θα πάρει σάρκα και οστά στο θεατρικό σανίδι;


«Ήθελα να συμβεί. Να πάρουν δηλαδή σάρκα οι στίχοι επί σκηνής, γιατί μέσα από αυτό το βιωματικό τρόπο, θα μπορούν οι θεατές, οι αναγνώστες να έρθουν πιο κοντά στα μηνύματα που προσδίδουν οι στίχοι. Κι αν θες, να έρθουν πιο κοντά στο ποιητικό λόγο & να βιώσουν κάθε συναίσθημα που θέλω να μεταγγίσω μέσα από τους στίχους της ψυχής μου. Γιατί όλο αυτό, μην ξεχνάτε είναι κατάθεση ψυχής, σκέψης. Αισθάνομαι δημιουργικά, αφού με ρωτάτε και αναλαμβάνω όλο το κόστος της έκθεσης, όπως συμβαίνει πάντα στο δικό μας χώρο. Γράφεις, εκθέτεις και από κει και πέρα έχεις κοινωνήσει τη δική σου αλήθεια & οπτική».


Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των ηθοποιών όταν μελέτησαν τα κείμενα;


«Οι αντιδράσεις ήταν θετικές, γι’ αυτό και άλλωστε ήθελαν να μετέχουν. Το αποκάλεσαν σύγχρονο, επίκαιρο, με βαθιά νοήματα για την αστική καθημερινότητα του τώρα».


Θεωρείτε πως τέτοιου είδους ενέργειες που «παντρεύουν» τις Τέχνες απουσιάζουν από την σύγχρονη εποχή;





«Δεν θεωρώ ότι απουσιάζουν και ποτέ δεν απουσίαζαν. Ο ποιητικός λόγος από παλιότερα συνδέονταν με το θέατρο, αλλά και σήμερα γίνονται εξαιρετικά παντρέματα, από σπουδαίους καλλιτέχνες με ιστορία και εμπειρία στο χώρο της τέχνης, γενικότερα. Και από αυτούς παίρνουμε και εμείς οι νεότεροι εφόδια, για να αναπτύξουμε τη δική μας οπτική».

Θα θέλατε  να μας πείτε κάτω από ποιες συνθήκες «γεννήθηκε» το συγκεκριμένο Πολιτιστικό γεγονός;


«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση & αγάπη για το θέατρο. Υπήρχε ανέκαθεν ως σκέψη, αλλά με άλλο ύφος. Ήθελα να κάνω κάτι στο θέατρο, από την πλευρά της συγγραφής πάντα. Ίσως αυτή η μουσικοθεατρική παρουσίαση γεννήθηκε τώρα για να αποτελεί προοικονομία στους μακροπρόθεσμους στόχους μου».


Ποιος είναι ο πυρήνας του έργου;


«Από την περιγραφή του βιβλίου, που υπάρχει ιντερνετικά θα σας παραθέσω μερικά στοιχεία.
Ο πυρήνας του έγκειται στην εξαθλίωση, στην αλλοτρίωση που έχει υποστεί ο άνθρωπος σε όλους τους τομείς της ζωής του. Συγκεκριμένα:
Η ποιητική συλλογή "Αθέατες 'Οψεις" γράφτηκε την περίοδο 2011-12, απαρχές οικονομικής κρίσης & πραγματεύεται θέματα όπως:
Προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Απρόσωποι Άνθρωποι.
Φόβος στις προσωπικές σχέσεις.
Αναταραχή στην κοινωνικο-πολιτική ζωή.
Ανασφάλεια για τις διεθνείς εξελίξεις.
Διχασμός Συνειδήσεων.
Αποπροσανατολισμός Αξιών.
Ομηρεία Ελεύθερης Σκέψης.
Όψεις ενός άκρατου ρεαλισμού και μια αθέατης παραδοχής της πραγματικότητας σε ένα ανταγωνιστικό και άκρως τεχνοκρατικό κοινωνικό γίγνεσθαι υπό το πρίσμα ενός επερχόμενου σκοταδισμού!».

Τέλος, θέλετε να αποδώσετε κάπου συγκεκριμένα ευχαριστίες


«Ευχαριστώ, που μου δίνετε αυτό το βήμα γιατί είναι πολλά και αγαπημένα τα πρόσωπα που θέλω να ευχαριστήσω. Αρχικά, ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς στον Ιωάννη Κεντ & στους υπεύθυνους του θεάτρου Άλμα, τον τεχνικό μας, για ό,τι έκαναν για εμένα, για εμάς γενικότερα, για την παραχώρηση του χώρου, για την άψογη συνεργασία, για τη βοήθεια. Χωρίς αυτούς δεν θα υλοποιούνταν η ιδέα, όπως και χωρίς τους εξαίρετους & φίλους ηθοποιούς Πολύνα Γκιωνάκη, Δημήτρη Βερύκιο, Μαρία Θωμά, Γιώργο Γεροντιδάκη, αλλά και τους μουσικούς Μάνο Οράτη & Πάνο Φωτάκο. Φυσικά τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, για την υποστήριξη, για τη συνεργασία μας. Επίσης, την Εύα Μπενέτα & τον Δημήτρη Βερύκιο για τις συμβουλευτικές παρεμβάσεις σκηνοθετικά & μουσικά. Τον δημοσιογράφο μας Χάρη Λαζαρόπουλο, για την επικοινωνία της εκδήλωσης. Αν μου διαφεύγει κάποιο άλλο όνομα αυτή τη στιγμή ζητώ συγγνώμη, αλλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τους εκτιμώ και τους έχω μέσα στην καρδιά μου.

Σας περιμένω και θα είναι μεγάλη τιμή για όλους μας, να παρευρεθείτε και να παρακολούθησε αυτό το εγχείρημα. Σας ευχαριστώ πολύ». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου