Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Mom in action: Ύψωσαν τείχη στην κρίση που πλήττει την Νάουσα - Δημιουργούν τις συνθήκες στα παιδιά για να ονειρευτούν ξανά


Όπου υπάρχουν άνθρωποι, γεννάται η ελπίδα. Ένα δόγμα το οποίο παίρνει σάρκα και οστά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στην πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, την Νάουσα.
Η Νάουσα είναι μια πόλη που οι χαρακιές από την κρίση είναι πάνω της βαθιές. Οικογένειες που πριν την επέλαση των μνημονίων ζούσαν με αξιοπρέπεια βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη σε δεινή θέση. Το ελληνικό επιχειρείν στην περιοχή έχει γνωρίσει συρρίκνωση 70% και την ώρα που η πλειονότητα του εργατικού δυναμικού στράφηκε στον πρωτογενή τομέα ήρθε το ηχηρό χαστούκι από την Ρωσία.
Οι επιπτώσεις; Δεκάδες! Ο «άμαχος πληθυσμός» ήταν τα παιδιά που κινδύνεψαν να χάσουν ακόμη και τα όνειρα τους.
Τέσσερα νεαρά κορίτσια ύψωσαν τείχη προστασίας για την πόλη τους, την Νάουσα και ίδρυσαν τον φορέα Mom in action.
Μέσα από τις δράσεις τους κρατούν τον κοινωνικό πήχη ψηλά, εμπνέουν και άλλους μα το σημαντικότερο είναι  πως φωτίζουν ζωές…

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο


Στο Πινάκιο μιλά η πρόεδρος του Mom in action Μαρία Χατζηκυριάκου και εξηγεί πως «γεννήθηκε» η ιδέα, ποια είναι τα highlights του συλλόγου, πόσα παιδιά και πως ανακουφίζει. Η κα. Χατζηκυριακού και ο σύλλογος Mom in action «αγκαλιάζουν» παιδιά και οικογένειες και κρατώντας τους το χέρι βαδίζουν μαζί στην άκρη του ουρανού…Έτσι η «λαβωμένη» από την κρίση Νάουσα έχει ανθρώπους που την κάνουν να ξεχωρίζει! Το Mom in action είναι παράδειγμα προς μίμηση…Ας το γνωρίσουμε από τις περιγραφές της κας. Χατζηκυριάκου…



«Μαμάδες σε δράση» ή αλλιώς Mom in action. Πώς γεννήθηκε ο οργανισμός σας και ποιος είναι ο σκοπός του;
Η πρόεδρος του Mom in Action Μαρία Χατζηκυριάκου

«Τον Απρίλιο του 2013 μια παρέα τεσσάρων κοριτσιών αφουγκραζόμενη την οικονομική κρίση και παρατηρώντας πολλές οικογένειες στον Δήμο της Νάουσας να μην έχουν να πάρουν τα βασικά αγαθά για τα παιδιά τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα βοηθάει ευπαθείς οικογένειες με υλικά αγαθά. Στην προσπάθεια αυτή μας βοήθησε η Δημοτική αρχή παραχωρώντας μας ένα χώρο όπου στεγάζεται η ομάδα. Η τοπική κοινωνία εμπιστεύτηκε την ομάδα αυτή, βοήθησε και συνεχίζει να βοηθάει με κάθε δυνατό τρόπο».

Πόσα είναι τα μέλη του και ποιες είναι οι δράσεις και οι αρμοδιότητες του;

«Οι εθελοντές της ομάδας γίνονται κάθε εβδομάδα και περισσότεροι, φτάνοντας σήμερα τους 40, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να δημιουργηθούν στην ομάδα και άλλα τμήματα. Πλέον το MOM IN ACTION στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό που παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη στις οικογένειες που βοηθά. Επιπλέον, υπάρχουν αξιόλογα άτομα στην ομάδα τα οποία βοηθούν σε κάθε δράση που διοργανώνει το MOM IN ACTION αλλά και στην οργάνωση των υπηρεσιών και του χώρου της ομάδας».

Και αφού αφήσαμε τα αναγνωριστικά πείτε μου… Λειτουργείτε και δράτε στην Νάουσα. Σε μια πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας λίγο αποκομμένη από τα αστικά κέντρα. Πως είναι η καθημερινότητα; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;



«Η Νάουσα Ημαθίας είναι μια πόλη που δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια πλήττεται από μεγάλα ποσοστά ανεργίας λόγω του ότι έκλεισαν οι μεγάλες μονάδες κλωστοϋφαντουργίας της ΒΕΤΛΑΝΣ, η ΠΕΛΛΑ ΟΛΥΜΠΟΣ και Ο Όμιλος Κλωστηρίων Λαναρά .Οι τρεις αυτές μονάδες απασχολούσαν μαζί γύρω στους 1800 εργαζόμενους που βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι και δεν μπόρεσαν έκτοτε να απορροφηθούν στην παραγωγή. Επιπλέον οι εξαγωγές φρούτων που αποτελούσαν την κύρια πηγή εισοδήματος για χιλιάδες δημότες μας έχουν περιοριστεί δραματικά λόγω των υφιστάμενων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Το πρόβλημα της ανεργίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις».

Πόσα παιδιά χρειάζονται στήριξη στην περιοχή σας;

«Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που απευθύνονται στο σύλλογο μας λόγω του ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του και χρειάζονται βοήθεια. Σήμερα το Mom In Action στηρίζει 120 παιδιά του ευρύτερου Δήμου της Νάουσας».


Ποια είναι τα έως τώρα highlights του Mom in action και ποιες είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Στιγμιότυπο από την συναυλία με την Ευρυδίκη


«Η συναυλία με την Ευρυδίκη θα λέγαμε πως μας εξέπληξε ευχάριστα, η φωνή μας για πρώτη φορά άγγιξε ανθρώπους έξω από τα σύνορα του δήμου μας και αυτό μας έδωσε ακόμα περισσότερη δύναμη στο να συνεχίσουμε. Η διανομή σχολικών κάθε Σεπτέμβριο είναι κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι καθώς ο κόσμος δίνει το παρόν του στηρίζοντας τις οικογένειες που δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι τα σχολικά για τα παιδιά τους.  Η καραμελογιορτή η Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας με πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους επίσης έχει καθιερωθεί εδώ και 4 χρόνια, μια γιορτή που φέτος άγγιξε περίπου τους 1000 επισκέπτες. Αυτό το διάστημα συζητάμε το ενδεχόμενο μιας ακόμα καλοκαιρινής συναυλίας. Τέλος είμαστε σε σκέψεις για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τις οικογένειες προσφέροντας βοήθεια η οποία θα έχει να κάνει με όλα αυτά τα εφόδια που χρειάζεται ένα παιδί έτσι ώστε να πετύχει τους στόχους που αυτό θέτει για το μέλλον του».


Η κρίση έπληξε σε μεγάλο βαθμό την Νάουσα; Τι πληγές δημιούργησε;

«Από στοιχεία έρευνας που έχει πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας προκύπτει ότι σημειώθηκαν οι εξής δραματικές αλλαγές στην απασχόληση, κατά κλάδο, ανάμεσα στο 2005 και 2015:
Οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία τροφίμων από 1.306 το 2005, μειώθηκαν σε 672 το 2015. Τα αντίστοιχα νούμερα για τους άλλους κλάδους είναι: Υφαντικές βιομηχανίες από 2.526 σε 700. Βιομηχανίες ένδυσης από 567 σε 375, βιομηχανίες ξύλου από 270 σε 153, οικοδομικές κατασκευές από 300 σε 90, χονδρικό εμπόριο από 1.925 σε 895. Συνολικά από 6.894 εργαζόμενους το 2005, είχαμε το 2015 2.885 μόνο . Δηλαδή μέσα σε 10 χρόνια οι απασχολούμενοι σε κλάδους εκτός του αγροτικού τομέα μειώθηκαν στο 1/3 περίπου.
Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού του Δήμου Νάουσας είναι κυρίως άνδρες και γυναίκες 50-60 χρονών ανειδίκευτοι εργάτες οι οποίοι απολύθηκαν από τις βιομηχανικές μονάδες που υπήρχαν στην περιοχή και δεν έχουν πάρει ακόμα σύνταξη.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νέοι 22-28 χρονών οι οποίοι είναι κάτοχοι τριτοβάθμιου τίτλου σπουδών δεν μπορούν να απορροφηθούν από την τοπική αγορά εργασίας και συντηρούνται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Ο Δήμος Νάουσας ως αγροτική περιοχή έχει πολλούς κατοίκους οι οποίοι λαμβάνουν την σύνταξη του ΟΓΑ. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι λοιπόν της περιοχής μας δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μιας και τα περισσότερα μέλη της οικογένειας είναι άνεργα.
Τέλος ένα ποσοστό δημοτών μας που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας και παίρνει επίδομα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του αφού προστίθεται σε αυτούς και το μεγάλο κόστος των φαρμάκων».


Το Mom in action με τις δράσεις του και τα event του ανακουφίζει παιδιά που στερούνται πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα; Και με ποιους τρόπους;


«Από τα έσοδα που έχει ο σύλλογος από τις εκδηλώσεις τους βοηθάει τις οικογένειες με υλικά αγαθά ( τρόφιμα, βρεφικά είδη, ενδύματα, υποδήματα ) καθώς και ένα σημαντικό ποσό καλύπτει την θέρμανση το Χειμώνα, βοηθάει στην πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ για να ζουν τα παιδιά σένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον».

Υπάρχει κάποιο περιστατικό στο διάστημα που λειτουργείτε που σας συγκίνησε και σας όπλισε με δύναμη και είπατε γι’ αυτό αξίζουν όλοι οι κόποι και οι προσπάθειες;

«Αυτό που με έχει συγκινήσει πιο πολύ στην πορεία μου στο Mom In Action ήταν μια μητέρα ανύπαντρη που απευθύνθηκε στο σύλλογο μας  για να ζητήσει βοήθεια.
Ο σύλλογος την βοήθησε σε ότι χρειαζόταν για το παιδί και η ίδια μας ζήτησε να βαφτίσουμε το κοριτσάκι της. Έτσι και έγινε η ομάδα μας έγινε (νονά)!!! Και άλλα πολλά που λόγω του απορρήτου δυστυχώς δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Για το συγκεκριμένο γεγονός που σας 
ανέφερα έχω την συγκατάθεση της μητέρας».

Τι λείπει από τα παιδιά και τις οικογένειες; Ποια δικαιώματα τους στερούνται;

«Το σημαντικότερο που λείπει από τα παιδιά των οικογενειών που απευθύνονται στο σύλλογο είναι η συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες λόγο έλλειψης χρημάτων. Γι αυτό το λόγω έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο από αθλητικούς και καλλιτεχνικούς φορείς όπου μας παρέχουν κάποιες δωρεάν θέσεις για τα παιδιά των οικογενειών που στηρίζουμε».

Αν σας ζητούσε κάποιος ότι έχετε ζήσει και πράξει στο Mom in action να το αποδώσετε σε μια ζωγραφιά, τι θα απεικόνιζε αυτή και τι χρώματα θα χρησιμοποιούσατε;



«Τα χρώματα θα ήταν φωτεινά όπως το πορτοκαλί που συμβολίζει τη χαρά. Το άσπρο που συμβολίζει την αγνότητα, το πράσινο που συμβολίζει την ελπίδα και το κίτρινο που είναι και το χρώμα του συμβόλου της ομάδας! Η ζωγραφιά θα είχε χαμογελαστά παιδιά όπως θέλουμε να τα βλέπουμε!».

Ο Πλιάτσικας σε ένα παλιότερο του τραγούδι έλεγε, αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα θα ξανά έβαφα γαλάζια την θάλασσα…Εσείς τι θα κάνετε για να αλλάξετε τον κόσμο;


«Προσωπικά πιστεύω ότι και ένας άνθρωπος μόνος του αρκεί για να αλλάξει τον κόσμο. Εμείς ξεκινήσαμε από τη πόλη μας τη Νάουσα. Με τη δημιουργία του συλλόγου μας αλλάξαμε τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και πλέον ξέρουν που να απευθυνθούν…!».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου