Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Παγκόσμια πρωταθλήτρια σε γεύση και ποιότητα η Γραβιέρα Νάξου

Τι λέει στο Πινάκιο για την επιτυχία αυτή ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δήμητρης Καπούνης

Παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Γραβιέρα Νάξου. Το ελληνικό τυρί ξεχώρισε ανάμεσα από δεκάδες.
Ο κ. Δημήτρης Καπούνης ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου μιλά στο Πινάκιο για την διεθνή διάκριση. 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο

Εκμυστηρεύεται το «μυστικό» της επιτυχίας ενώ παρατηρεί πως η μη στήριξη της Πολιτείας οδηγεί τον κόσμο να καταναλώνει χαμηλής ποιότητας προϊόντα.



Πριν λίγες ημέρες η Γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε κορυφαίο προϊόν σε διεθνή διαγωνισμό. Την περιμένατε αυτή την διάκριση;

«Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι  την έμφαση στην ποιότητα και την αρίστη πρώτη ύλη που παράγει το νησί μας , όλοι μας πιστεύαμε ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες».


Ποια ήταν η διαδικασία του διαγωνισμού; Τυφλή δοκιμή;

«Οι κριτές δοκίμασαν όλα τα προϊόντα με την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία, και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έπαιρναν την απόφαση τους με γνώμονα την γεύση και την ποιότητα. Σε κάθε προϊόν αποδόθηκε ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθησή τους.

Η αξιολόγηση των δειγμάτων έγινε από το Olymp Awards Chef’s Jury Panel με panel leader Κωνσταντίνο Μουζάκη, ενώ στο πάνελ των κριτών βρίσκονταν και ο διακεκριμένος chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου Στέλιος Κορρές.
Κάθε κριτής πραγματοποιούσε μια οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος που δοκίμαζε, και κατέγραφε μια αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης η οποία αντιπροσώπευε τη γενική αίσθηση απόλαυσης (που βάρυνε και περισσότερο στον τελικό βαθμό) καθώς και άλλα κριτήρια, όπως όψη, οσμή, υφή, γεύση και αίσθηση στο στόμα».



Ανάμεσα σε πόσα προϊόντα το ελληνικό προϊόν αναδείχθηκε κορυφαίο;

«Τα ελληνικά προϊόντα πιστεύω ότι ήταν 62 δεν είμαι σίγουρος όμως».


Τι σημαίνει αυτή η πρωτιά για σας, είναι κάτι σαν ανταμοιβή;

«Σίγουρα η πρωτιά αυτή  δείχνει ότι η ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ έχει καταφέρει ν α παράγει άριστο προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο , αυτό αποτελεί σίγουρα μια ανταμοιβή σε όλη την ομάδα από τον παραγωγό έως το συμβούλιο της ΕΑΣ για την συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της πρώτης ύλης και της διαδικασίας παραγωγής».


Η πρωτιά αυτή στέλνει μηνύματα προς την κεντρική πολιτική σκηνή ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής;

«Από την  πρωτιά αυτή παίρνει δύναμη ο κτηνοτρόφος για την ποιότητα του γάλακτος άλλα και για την πρωτιά που είναι  ο κόπος του τον όποιο θα τον πάρει στην προστιθέμενη άξια του προϊόντος του που είναι η ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ και   έτσι θα να συνεχίσει τον αγώνα που δίνει κάθε μέρα για να υπάρχει ο πρωτογενείς τομέας».


Αλήθεια, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα σας;

«Έλλειψη υποδομών και υψηλό κόστος  διάθεσης λόγω των υψηλών μεταφορικών στο τελικό προορισμό που πωλούνται τα προϊόντα».


Το κράτος είναι δίπλα σας ή απέναντι σας και γιατί;

«Αισθανόμαστε ότι μας  λείπει η υποστήριξη της πολιτείας ώστε να σταματήσουν να πωλούνται στην αγορά υποβαθμισμένα προϊόντα σέ βάρος των ποιοτικών».



Ο κόσμος στηρίζει τα ελληνικά προϊόντα όσο θα έπρεπε;

«Σίγουρα έχουμε την υποστήριξη του κόσμου αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα μας σε επίπεδο πωλήσεων».


Πως οραματίζεστε την επόμενη ημέρα στον δικό σας τομέα;

«Όραμα μας είναι να καταφέρει η ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ να προσθέτει αξία σε όλα τα         προϊόντα που παράγει η γη της Νάξου».


Τελικά οι ωραίες γεύσεις, παράγονται από ωραίους ανθρώπους;

«Οι γεύσεις που παράγουμε είναι ωραίες και ποιοτικές το ίδιο θέλουμε να ελπίζουμε ότι ισχύει και για την ομάδα της ΕΑΣ Ν ΑΞΟΥ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου