Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Οι ξένοι στα νησιά και οι Έλληνες στην…ψάθα

 
Καθηλωμένο στο σπίτι κάτω από το κλιματιστικό το 53,6% των Ελλήνων το οποίο δεν κάνει διακοπές ούτε για μία εβδομάδα


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο

Όνειρο θερινό και απατηλό φαντάζουν οι διακοπές για τους  Έλληνες… Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία και οι μελέτες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. 
Ο Αύγουστος είναι εδώ και τα αστικά κέντρα δεν έχουν αδειάσει όπως άλλες χρονιές - κάθε άλλο μάλιστα.  Όσοι έχουν φύγει πάνε στα χωριά τους ενώ οι υπόλοιποι μετράνε και ξανά μετράνε τις οικονομίες τους για κάποιο κοντινό προορισμό.
Την ίδια ώρα στα νησιά επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς ξένοι τουρίστες γεύονται την υπέροχη θάλασσα κάτω από τον ελληνικό ήλιο.

Ανάμεσα τους και διάσημοι ηθοποιοί από το Hollywood ή διακεκριμένοι Ευρωπαίοι celebrities και αθλητές.  Η Ελλάδα ξανά η χώρα της έντονης αντίθεσης. Με τους κατοίκους της να μην μπορούν να γευτούν τις ομορφιές της, για τις οποίες έρχονται άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.  
Ο εσωτερικός τουρισμός φαίνεται να έχει πάρει την κατιούσα και ο δείκτης του να επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο περισσότερο.
Η κρίση αρχίζει και δείχνει τα σημάδια της έντονα στις γενιές των 300 & των 400 ευρώ που δεν μπορούν να επισκεφθούν μέρη που συνορεύουν με το παράδεισο και βρίσκονται μια ανάσα από το σπίτι τους.


Μια οικογένεια θέλει περισσότερα από 3000 ευρώ για 7 ημέρες


Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό έχει οδηγήσει γενικότερα τις τιμές σε επίπεδα δυσπρόσιτα για τα ελληνικά νοικοκυριά, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 34,6% την τελευταία επταετία. Για παράδειγμα για μια μέση οικογένεια 4 ατόμων, με Ι.Χ., για επτά ημέρες διανυκτέρευση σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου.
Το συνολικό κόστος φθάνει τα 3.270 ευρώ και επιμερίζεται ως εξής:
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (4κλινη καμπίνα και Ι.Χ. μετ’ επιστροφής) αγγίζουν τα 650 ευρώ.



Τα έξοδα διανυκτέρευσης υπολογίζονται σε 1.050 ευρώ (150 ευρώ Χ 7 ημέρες), ενώ οι δαπάνες σίτισης στα 1.120 ευρώ (μεσημεριανό και βραδινό, που αναλύεται σε 40 ευρώ Χ 4 άτομα Χ 7 ημέρες).
Στα άλλα έξοδα έχει προϋπολογιστεί ποσό 300 ευρώ (40 ευρώ στο πλοίο και 30 ευρώ στην παραλία για ομπρέλες, παγωτό καφέ, βενζίνη).
Ακόμη στα έξοδα περιλαμβάνεται και δαπάνη 150 ευρώ που αφορά τρεις νυχτερινές εξόδους για τους γονείς.

Απλησίαστες οι διακοπές για τους Έλληνες

Ο κίνδυνος να γίνουν απλησίαστες οι διακοπές για τους Έλληνες δεν είναι απλώς υπαρκτός.
Είναι ήδη γεγονός για ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακόμα και για άνω του μέσου όρου εισοδήματος.

Πτώση του εσωτερικού τουρισμού 67%

Ο εσωτερικός τουρισμός, στο σύνολο του τομέα, κρατούσε την περίοδο προ κρίσης 2006 - 2008 περίπου το 25% του συνόλου των εσόδων (περίπου 4 δισ. ευρώ λένε τα στοιχεία των ειδικών). Κατά τη διάρκεια της κρίσης το ποσοστό αυτό κατέρρευσε, φτάνοντας το 2015 να καταγράφει μείωση 67%.

Κουντουρά: Κάνουμε συστάσεις αλλά…

Σε ότι αφορά τις υψηλές τιμές που ζητούν οι ξενοδόχοι από τους Έλληνες η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι δεν μπορεί να παρέμβει, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Τουρισμού αυτό που κάνει είναι να νομοθετεί, να ελέγχει και να δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που οι ιδιώτες θα κάνουν τις εμπορικές τους συμφωνίες.
Εμείς βεβαίως δίνουμε κατευθύνσεις, μιλάμε με όλους και για την ποιότητα του φαγητού και για το τοπικό πρωινό και για να έχουμε τις συλλογικές τους συμβάσεις στον εργασιακό χώρο και να είναι οι τιμές λογικές και ως προς το εξωτερικό και ως προς την Ελλάδα, αλλά, ξέρετε, δεν μπορούμε να τους επιβάλλουμε πως θα κάνουν τις ιδιωτικές τους συμφωνίες».


Το επιβεβαιώνει και η έρευνα της Eurostat

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διακοπές ούτε για μία εβδομάδα μέσα στον χρόνο.
Αυτό δείχνει σχετική έρευνα της Eurostat για τις οικονομικές δυνατότητες κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πραγματοποιήσουν έστω και μία εβδομάδα διακοπές. Την τελευταία 5ετία το ποσοστό των κατοίκων που δεν είναι σε θέση να κάνουν διακοπές μειώθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Κύπρου, της Δανίας και της Ελλάδας.
Με βάση την έρευνα το 53,6% των Ελλήνων το 2016 δεν άντεξε το οικονομικό βάρος των διακοπών έναντι 51,2% το 2011.

Εμείς, οι Ρουμάνοι, οι Κροάτες και οι Βούλγαροι
Τα υψηλότερα ποσοστά οικονομικής αδυναμίας για ταξίδια συγκεντρώνονται στη Ρουμανία (66,6%), στην Κροατία (62,8%), στη Βουλγαρία (56,4%) και ακολούθως στην Ελλάδα. Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν η Δανία, η Φινλανδία και η Αυστρία. Ο μέσος όρος δείχνει ότι ένας στους τρεις κατοίκους στην Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Και ενώ οι Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στις τσιμεντουπόλεις στα γραφικά σοκάκια των νησιών σουλατσάρουν λαμπεροί αστέρες παγκόσμιου βεληνεκούς.Η  σταρ του Χόλιγουντ, Σκάρλετ Γιόχανσον, εθεάθη στη Σίφνο και συγκεκριμένα σε γνωστό εστιατόριο στην περιοχή Πλατύς Γιαλός.
Η μητέρα-μάνατζερ των διάσημων Καρντάσιαν, Κρις Τζένερ, ο σχεδιαστής μόδας Τόμι Χίλφιγκερ και η σύζυγός του, Ντι Οκλέπο, απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ύδρα.
Στις Σποράδες βρίσκεται για τις διακοπές του και ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο ισχυρός άνδρας της Ferrari και πρόεδρος της FIAT, για να απολαύσει τη μοναδική ομορφιά των νησιών. Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε έφτασε με την θαλαμηγό του στην Σκόπελο με συντροφιά μια παρέα γνωστών Ιταλών επιχειρηματιών.
Ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής της υψηλής ραπτικής Franco Ciambella, είναι στη Σκιάθο για τις καλοκαιρινές του διακοπές και για να απολαύσει την ομορφιά του νησιού με τα καταγάλανα νερά.
Ο Ιταλός στυλίστας, που εξειδικεύεται στην alta moda, έχει καταλύσει σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Αγία Παρασκευή, φιλοξενούμενος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.
Η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ απολαμβάνει τις διακοπές της στην Σαντορίνη.



Το διάσημο μοντέλο Μπέλα Χαντίν βρίσκεται στην Μύκονο.  Στα σοκάκια της Μυκόνου περπάτησε και ο πρίγκιπας Παύλος, ενώ  στο νησί των ανέμων και μακριά από το μονοθέσιο της Μερσεντές βρέθηκε και ο Λουίς Χάμλιτον.  


Συνυπολογίστε και τον Τομ Χανκς ο οποίος σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται και πάλι στην αγαπημένη του Αντίπαρο.





Χρύσα Ξάνθη - Δημοσιογράφος - Διαχειρίστρια της σελίδας gnoristetinellada.gr: Είναι κρίμα να κατοικούμε στην πιο συγκλονιστική χώρα του κόσμου και τα άδεια  πορτοφόλια και παντελόνια μας να μη μας επιτρέπουν να την γευτούμε


Η κα. Χρύσα Ξάνθη είναι η διαχειρίστρια της ιστοσελίδας gnoristetinellada.gr και μιλά στο Πινάκιο  για το παλμό των επισκεπτών της.  Σύμφωνα με την ίδια εκατοντάδες επισκέπτες της λένε πως φέτος θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα μόνο μέσα από την ιστοσελίδα της καθώς οι διακοπές έχουν ήδη μετατραπεί σε όνειρο θερινός νυχτός.

«Στο gnoristetinellada.gr αναδεικνύουμε ελληνικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, τα συνδέουμε με τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις ενώ παράλληλα δίνουμε και info για αυτούς που θέλουν να τα επισκεφτούν. 
Ωστόσο πολλοί είναι οι αναγνώστες μας, οι οποίοι επικοινωνούν μαζί μας μέσω social media και μας δηλώνουν πως δεν θα επισκεφθούν κάποιο μέρος για διακοπές αφού τα οικονομικά τους δεν τους το επιτρέπουν.  Μας λένε πως ταξιδεύουν μέσω της ιστοσελίδας μας και εντυπωσιάζονται από τις παρουσιάσεις μας και από τα μαγικά μέρη της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά πολλοί είναι οι ξένοι οι οποίοι μας ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα μέρη που παρουσιάζουμε.  


Θέλω να πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια η εικόνα αυτή θα αλλάξει και οι Έλληνες θα μπορούν να επισκεφτούν μέρη συγκλονιστικά που έχει κρυμμένα η χώρα μας. Είναι κρίμα να κατοικούμε στην πιο συγκλονιστική χώρα του κόσμου και τα άδεια  πορτοφόλια και παντελόνια μας να μη μας επιτρέπουν να την γευτούμε».




Μαίρη Νέγρη, ηθοποιός: Η χώρα μας έχει ομορφιές που ξαφνιάζουν




Η Μαίρη Νέγρη είναι νεαρή και ανερχόμενη ηθοποιός. Έχει πρωταγωνιστήσει σε σήριαλ και σε θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο και αυτή κάνει με την σειρά της μικρές αποδράσεις και όχι πολυήμερες διακοπές. «Το Καλοκαίρι που διανύουμε είναι δύσκολο για πολλούς λόγους. Ωστόσο προσπαθώ να το αξιοποιήσω όσο καλύτερα μπορώ. Κάνω ολιγοήμερες αποδράσεις σε νησιά. 

Δεν το κρύβω πως θα ήθελα να κάτσω κάπου πολλές ημέρες για να ηρεμήσω και να φορτίσω τις μπαταρίες μου. Μέσα από την δουλειά μου και τις περιοδείες διαπίστωσα πως η χώρα μας έχει ομορφιές που σε ξαφνιάζουν. 

Μακάρι να μπορούσε όλος ο κόσμος να τις δει και να τις απολαύσει. Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες του Πινακίου ένα υπέροχο Καλοκαίρι απ’ όπου και αν βρεθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου