Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Η Λιάνα Δενεζάκη και ο Μάνος Κρόκος «ξεκλειδώνουν» την φαντασία των παιδιών



Πως οι παραμυθοκάρτες εμπνέουν και δημιουργούν συνθήκες την καλλιέργεια του αφηγηματικού και περιγραφικού λόγου, την ενσυναίσθηση

Η αγαπημένη συγγραφέας και εικονογράφος των παιδιών Λιάνα Δενεζάκη και ο Μάνος Κρόκος προχώρησαν σε μια καινοτομία με γνώμονα την φαντασία τους και τις πολύχρωμες ιδέες τους και με την επιστημονική συμβολή της Δρ. Ζωή Κρόκου δημιούργησαν τις παραμυθοκάρτες. Κάρτες που τα παιδιά δημιουργούν νέους κόσμους οι οποίοι είναι πλημμυρισμένοι από γνώσεις και φαντασία.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Η Λιάνα Δενεζάκη μιλά για εγχείρημα αυτό στο Πινάκιο.
Κάνει λόγο για το πώς οι παραμυθοκάρτες «ανοίγουν» την φαντασία των παιδιών για τις επιπτώσεις των εύκολων εικονικών ερεθισμάτων που δέχονται τα παιδιά από τις οθόνες αλλά και την σημαντικότητα του ποιοτικού χρόνου που προσφέρει η επαφή με τους γονείς.


Το νησί της φαντασίας,  το μαγικό βασίλειο και οι μουσούδες είναι κάρτες πολύχρωμες «πασπαλισμένες» με φαντασία και χρώματα… Πώς παίζονται από τα παιδιά και ποια τα οφέλη από το συγκεκριμένο παιχνίδι;


«Τα παιδιά παίζουν με τις παραμυθοκάρτες, ακολουθώντας για αρχή, τις -πολύ απλές- οδηγίες με σκοπό να φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες. Όμως, όσο τις χρησιμοποιούν εφευρίσκουν και δικούς τους «κανόνες» για να εμπλουτίσουν τη διαδικασία. 
Το συγκεκριμένο παιχνίδι, μέσα από τη διασκέδαση που προσφέρει, στόχο έχει την ανάπτυξη της φαντασίας και της έμπνευσης, την καλλιέργεια του αφηγηματικού και περιγραφικού λόγου, την ενσυναίσθηση».

Το παιχνίδι μπορεί να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα;


«Θεωρούμε πως η φαντασία πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα της εκπαίδευσης, όμως δεν συμβαίνει. Οι παραμυθοκάρτες στοχεύουν, πρωτίστως, σε αυτό!». 

Θεωρείτε πως οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν στο παιχνίδι με τα παιδιά τους;

«Ο δημιουργικός χρόνος που τα παιδιά περνούν με τους γονείς τους είναι πολυτιμότερος από οτιδήποτε άλλο μπορούν να τους προσφέρουν. Οπότε, αναμφισβήτητα η απάντησή μας είναι ΝΑΙ! Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα βοηθήσουν το παιδί να «μπει» στο νόημα του παιχνιδιού και να περάσει από την απλή περιγραφή της εικόνας στην ανάπτυξη της πλοκής και των χαρακτήρων με ερωτήσεις όπως «πώς τον/την λένε τον ήρωα;», «τι του/της αρέσει;» κλπ».


Η εξάπλωση της τεχνολογίας στις μικρές ηλικίες σας φοβίζει;

«Καθόλου! Ίσα - ίσα που αυτή η εξοικείωση των παιδιών με τις τεχνολογίες είναι που θα τους ανοίξει παράθυρα για τη γνώση, που σε συνδυασμό με τη φαντασία είναι εργαλεία απαραίτητα για τη μετέπειτα ζωή τους. Το πρόβλημα είναι όταν η τεχνολογία γίνεται αυτοσκοπός και εκτοπίζει τη φαντασία».
. 


Τα εύκολα εικονικά ερεθίσματα που εισπράττουν τα παιδιά από τις οθόνες μπορούν να νικήσουν την φαντασία; Πώς μπορεί  (η φαντασία) να «θωρακιστεί»;

«Τα εύκολα εικονικά ερεθίσματα που εισπράττουν τα παιδιά από τις οθόνες, δε θα σήμαιναν τίποτα για τα παιδιά αν οι γονείς τους περνούσαν περισσότερο και ουσιαστικότερο χρόνο μαζί τους. Το παιχνίδι με τους γονείς, η ανάγνωση παραμυθιών, η μουσική, το χάδι και  το γέλιο χτίζουν σχέσεις, που καμιά εικονική πραγματικότητα δεν μπορεί να νικήσει». 

Να αναμένουμε και άλλη σειρά καρτών;


«Ετοιμάζουμε εκδόσεις που θα δείχνουν στα παιδιά το πώς μπορούν να γίνουν τα ίδια οι δημιουργοί των δικών τους παραμυθένιων κόσμων!». 

Που μπορούν να τις προμηθευτούν οι γονείς ή εκπαιδευτικοί;


Μπορούν να τα παραγγείλουν τηλεφωνικά στο 210-3009503-4 ή μέσα από το site: www.kitrinopatini.gr και, φυσικά, να το βρουν σε βιβλιοπωλεία (λίγα προς το παρόν) που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kitrinopatini.gr/simeia-polisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου