Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Δημήτρης Οικονόμου: Πώς η Τέχνη είναι θεραπευτική για τον ψυχισμό μας


Το Art4More είναι το φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στον Πολιτισμό και την ψυχική υγεία και διοργανώθηκε για 10η συνεχόμενη χρονιά από τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ».
Στο Πινάκιο μιλάει ο  υπεύθυνος του γραφείου Τύπου και μέλος του Δ.Σ Δημήτρης Οικονόμου ο οποίος σημειώνει την σπουδαιότητα του φεστιβάλ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Υπογραμμίζει πως στην Ελλάδα θεωρούμε τη ψυχική νόσο ταμπού παρά το γεγονός πως έχουν γίνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια.

Art4More…ένα φεστιβάλ που σκοπό έχει την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής υγείας. Θα μας πείτε δύο λόγια γι’ αυτόν τον άξονα.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες 1 στους 4 ενήλικες πάσχει από κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας και παρόλα αυτά μόνο το 36% εξ αυτόν λαμβάνει κάποια θεραπεία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης όπου ο κόσμος μιλά ανοιχτά για το πρόβλημα του στην Ελλάδα η ψυχική νόσος είναι ακόμα θέμα ταμπού. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση με την προσπάθεια αρκετών πλέον ελληνικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.
Το ART4MORE αποτελεί ένα καινοτόμο Διεθνές φεστιβάλ, αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, τη ψυχική Υγεία και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από κοινωνικά θέματα όπως αυτό των ψυχικών νόσων. Πραγματοποιείται ετησίως από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που είναι στις 10 Οκτωβρίου».

Πριν από λίγες ημέρες έριξε την αυλαία του το 10ο Art4More. Πως αυτό το φεστιβάλ έγινε θεσμός;

«Είναι μια πρωτοβουλία  που ξεκίνησε η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»  από το 2007 και χρόνο με το χρόνο το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κοινού άρχισε να ανεβαίνει αισθητά. Διακρίναμε μια έλλειψη που υπήρχε, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, όπου το φεστιβάλ μας προσπαθεί να καλύψει. Κάθε χρόνο η θεματική είναι διαφορετική και οι συνεργασίες με φορείς Τέχνης αλλά και ψυχικής υγείας αυξάνονται,  κρατώντας το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο προς το φεστιβάλ μας».

Ποια ήταν φέτος η θεματική του;

«Η θεματική για το 2017 ήταν το Πορτραίτο και η Προσωπογραφία και όπως αναφέραμε και στο φεστιβάλ στόχος μας στόχος είναι να σπάσουμε τα καλούπια της κοινωνικά αποδεκτής εικόνας, για να δούμε την ομορφιά της ψυχής και να επικοινωνήσουμε πραγματικά.  Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν 6 φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, 3 εργαστήρια, 2 Ομιλίες – Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και πολλά happenings όπως Live από το συγκρότημα Encardia και body painting & calligraphy».

Ποια ήταν τα highlights που ξεχώρισαν;
«Πέραν τον φωτογραφικών και εικαστικών εκθέσεων που δέχτηκαν πολλά θετικά σχόλια, το ενδιαφέρον του κόσμου συγκέντρωσε και η μουσικοχορευτική παράσταση του συγκροτήματος Encardia. Με μουσικές  και τραγούδια του Ιταλικού νότου ξεσήκωσαν τους παρευρισκομένους και τους ταξίδεψαν σε άλλους τόπους».

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ο Θεσμός του art4more στην κοινωνία;

«Το βασικό μας μέλημα είναι να δει ο κόσμος το πόσο η Τέχνη κάθε είδους μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα μας και αυτή η διαδικασία να είναι θεραπευτική για τον ψυχισμό μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου