Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Χρύσα Ξάνθη: Η Τρικαλινή δημοσιογράφος που «εξάγει» τον ελληνικό Πολιτισμό

Ο ελληνικός Πολιτισμός και η ελληνική ομορφιά έχει βρει το διαδικτυακό της καταφύγιο. Η Χρύσα Ξάνθη είναι η διαχειρίστρια αλλά και η εμπνεύστρια της σελίδας gnoristetinellada.gr
Στο Πινάκιο μιλά για την συγκλονιστική μας χώρα, για το σταυροδρόμι Πολιτισμού, Ιστορίας αλλά και σαγηνευτικής ομορφιάς.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο
Φωτογραφίες: Πέτρος Παπαπέτρος


Επισημαίνει δε πως μέσα από τα οδοιπορικά που κάνει «δένεται» πιο πολύ με την ελληνική φύση και κληρονομιά.
Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως το gnoristetinellada.gr είναι ένας ιστότοπος που καθρεφτίζει την μεγάλη γενναιοδωρία του Θεού προς αυτό το κομμάτι της γης!


Χρύσα, είσαι η διαχειρίστρια του gnoristetinellada.gr! Ενός site με τουριστικό αλλά και πολιτιστικό πρόσημο. Ποίες καινοτομίες του site και τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης, κλικάροντάς το;


«Το ίδιο το site αποτελεί μία καινοτομία καθότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον ελληνικό χώρο. Συνδυάζει ιστορικά στοιχεία, πανέμορφα τοπία και οδοιπορικά. Εντρυφά στη «καρδιά» του κάθε τόπου, αναδεικνύοντας τα ήθη & έθιμα, τις ομορφιές και άλλα σημαντικά στοιχεία που αφορούν θέματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Παράλληλα, προβάλλει το Πολιτισμό σε όλες τις μορφές του. Όποιος ψάχνει για ποιο λόγο να επισκεφθεί την Ελλάδα, σίγουρα σε εμάς θα βρει τις απαντήσεις».

Ενστερνίζεσαι ότι η Ελλάδα είναι συγκλονιστική χώρα; Επίσης, είναι κάτι που θες να το αποτυπώσεις με τη δουλειά σου;


«Η Ελλάδα δεν είναι απλά συγκλονιστική χώρα. Η Ελλάδα είναι το κέντρο της γης. Δεν υπερβάλλω. Είναι στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων και ιστορικά καταγεγραμμένη χώρα που όλοι θα ήθελαν να υποδουλώσουν. Είναι μία ευλογημένη χώρα που έχει τα πάντα. Ήλιο, θάλασσα, βουνό. Από την Αρχαιότητα, καθότι το λέει και το όνομά της, αποτελεί το φως που μοιράζεται απλόχερα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Και αυτά είναι ο λόγος που δημιούργησα το site».

 Ο Νομπελίστας ποιητής μας, Οδυσσέας Ελύτης, είχε γράψει «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα σου απομείνουν μία ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει ότι με άλλα τόσα τη ξαναφτιάχνεις». Πόσες εικόνες κρύβει αυτή η φράση για σένα;


«Για να αποκωδικοποιήσεις αυτή τη φράση, που είπε αυτός ο μεγάλος ποιητής, θα χρειαστεί να γράψεις την ιστορία του ελληνικού έθνους, από τον Όμηρο έως και σήμερα. Υπάρχουν άπειροι συμβολισμοί σε αυτά τα τρία στοιχεία, της ελιάς, του αμπελιού και του καραβιού. Όπως η ελιά δίνει απλόχερα τον καρπό της για να βγει το λάδι, το αμπέλι προσφέρει το σταφύλι για να βγει το κρασί, το καράβι σκίζει τα κύματα από άκρη σε άκρη της γης, έτσι και η Ελλάδα «ακτινοβολεί» τους πνευματικούς της  καρπούς σε όλη την υφήλιο».

Είσαι από τα Τρίκαλα, μία πόλη με έντονα στοιχεία ιστορικά, πολιτισμικά αλλά και με κύτταρα τεχνολογικά. Η πόλη σου, είναι η πυξίδα σου για τις κινήσεις σου;


«Τα Τρίκαλα είναι μία πόλη με μακραίωνη ιστορία και προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε όλους τους τομείς και πλέον μία πρωτοποριακή πόλη. Είναι πολλή όμορφη με πολλά αξιοθέατα και δραστηριότητες. Εντούτοις, η πυξίδα μου είναι η προβολή του ωραίου! Και αυτό ψάχνουμε να αναδείξουμε, τα ωραία της Ελλάδας».

Τέλος, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

«Πολύ σύντομα θα κάνουμε αφιερώματα στην ομογένεια. Στους Έλληνες του εξωτερικού που δεν ξεχνάνε και παρόλο που είναι τόσα χρόνια μακριά από την Ελλάδα, νιώθουν σαν να μην έφυγαν ποτέ από αυτή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου