Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο Άγιος Βασίλης των ΕΛΤΑ έγινε 26 χρονών

 
Σε κάθε γράμμα, η αρχή είναι σχεδόν πάντα η ίδια: «Αγαπημένε μου Αϊ- Βασίλη...». Οι μικροί ζητούν δώρα για τον εαυτό τους και υγεία για τα υπόλοιπα παιδιά. Οι μεγάλοι «καταθέτουν», μέσα σε λίγες γραμμές, τις σκέψεις και τις αγωνίες τους. 

Ρεπορτάζ: Στάθης Βασιλόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Ζήνας

Οι εργαζόμενοι στο τμήμα δημοσίων σχέσεων των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) μεταμορφώθηκαν για ακόμα μία χρονιά σε βοηθούς του Άγιου Βασίλη, προκειμένου να αρχειοθετήσουν τα γράμματα που λαμβάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και στη συνέχεια να στείλουν τις απαντητικές επιστολές τους. «Τα περισσότερα παιδιά, στις επιστολές τους προς τον Άγιο Βασίλη, ζητούν δώρα και παιχνίδια. Συνήθως κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς και λένε "ήμουν (ή δεν ήμουν) πολύ καλό παιδί αλλά, εσύ άγιε, συγχώρεσέ με και κάνε μου αυτό το δώρο''. Οι μικροί δεν ζητάνε πράγματα μόνο για τον εαυτό τους αλλά σκέφτονται και τους άλλους»,  λέει στο Enjoy, η προϊσταμένη του Τμήματος, Ελένη Κοντού. Χαρακτηριστικό είναι το γράμμα της Ελισάβετ, η οποία, απευθυνόμενη στον  «χοντρούλη» άγιο με την άσπρη γενειάδα και τα ροδαλά μάγουλα γράφει: «το δώρο που θέλω είναι ένα επιτραπέζιο και μια κούπα για τους γονείς μου, που να γράφει ότι είναι οι καλύτεροι γονείς του κόσμου. Αν δεν μπορείς να φέρεις και τα δύο, θα ήθελα μόνο την κούπα».


Για να πείσουν τον αγαπημένο τους «στρουμπουλούλι» να «προσγειωθεί» στο μπαλκόνι ή στην καμινάδα του σπιτιού τους, με σάκους γεμάτους δώρα, οι μικροί «πρωταγωνιστές» των γιορτών επιστρατεύουν ζωγραφιές, χειροτεχνίες, αυτοκόλλητα, καμπανάκια, καραμέλες και σοκολάτες. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπάλληλοι βρίσκουν μέσα στα γράμματα  κουραμπίεδες και μελομακάρονα». Άλλα παιδιά, χρησιμοποιούν ακόμα και... απειλές (όπως ότι θα πειράζουν τα μικρά τους αδέλφια) , με την ελπίδα ότι τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς θα βρουν κάτω από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο το δώρο που ονειρεύονται.

Τα πιο «δύσκολα» γράμματα είναι αυτά των ενηλίκων, οι οποίοι, θέλουν να βγάλουν τα εσώψυχά τους και να γνωστοποιήσουν κάποιο πρόβλημά τους, με την ελπίδα ότι θα ακουστούν. Ορισμένα γράμματα, πάντως, εκτός από προβληματισμούς, προκαλούν και πολλά γέλια. Οπως αυτό που έριξε πριν από μερικά χρόνια στο κόκκινο γραμματοκιβώτιο η Μαρία, η οποία ζητούσε από τον άγιο των Χριστουγέννων να της βρει... γαμπρό. «Καλέ μου Αγιε Βασίλη, είμαι μία απελπισμένη 30άρα. Δεν θέλω πολλά, ένα μόνο. Τύλιξέ μου σε ένα πακετάκι έναν ψηλό μελαχρινό, αρρενωπό, με χιούμορ και καλή καρδιά αλλά και με αρκετή υπομονή για να μπορεί να με αντέξει. Στείλ' τον μου, σε παρακαλώ!» έγραφε η αποστολέας. 

Μια δράση 26 χρόνων

Η ετήσια δράση των Ελληνικών Ταχυδρομείων «Γράψε ένα γράμμα στον Αϊ-Βασίλη» ξεκίνησε το 1991. Τα ειδικά κόκκινα κουτιά για τα γράμματα μικρών και μεγάλων βρίσκονται από τις αρχές Δεκεμβρίου τοποθετημένα στις προσόψεις των κεντρικών καταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ. και αποσύρονται τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Πέρσι συγκεντρώθηκαν περίπου 120.000 γράμματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ. απαντούν σε όσα γράμματα έχουν όνομα και διεύθυνση αποστολέα, με μία κάρτα και ένα γραμματόσημο ως συμβολική κίνηση. Τα περισσότερα παιδιά νομίζουν ότι ο Άγιος Βασίλης ξέρει την διευθύνσή τους και για αυτό στέλνουν τους φακέλους χωρίς να έχουν συμπληρώσει στοιχεία. Αυτά τα γράμματα, μένουν χωρίς απάντηση.  



Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου