Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Χαρτογραφώντας τον άγνωστο κόσμο του bitcoin

Από το ευρώ και το δολάριο στο ψηφιακό νόμισμα;


Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί σαστισμένος τις εξελίξεις που αφορούν το  bitcoin.
Πολλοί είναι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο του ψηφιακού νομίσματος.  Σε όλον αυτόν τον προβληματισμό έρχεται να προστεθεί και η… αξία του, που ξεπέρασε τις 10.000 δολάρια.
Συγκεκριμένα η τιμή του κρυπτονομίσματος διαμορφώθηκε γύρω στα 10.115 δολάρια στην πλατφόρμα BitStamp.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δεκάδες από οικονομολόγους.
Ποιο θα είναι το μέλλον του bitcoin μετά την απότομη άνοδο του;
Θα αντικαταστήσει τα χαρτονομίσματα και εν μια νυκτί οι καταθέσεις στους λογαριασμούς των Τραπεζών θα «μεταμορφωθούν» σε άγνωστες χρηματικές αξίες;
Με όλα τα παραπάνω ερωτήματα να τίθενται το Πινάκιο σας «πλοηγεί» στον αχαρτογράφητο ψηφιακό κόσμο που διεκδικεί την είσοδο του στις ζωές μας και στα πορτοφόλια μας…



Τι είναι το Bitcoin και ποιος κρύβεται πίσω από το όνομα «Satoshi Nakamoto»

Αρχικά πρέπει να αντιληφθεί κανείς τι είναι το Bitcoin.
Δημιουργήθηκε το 2009,  και ο λόγος ύπαρξης του είναι να  χρησιμοποιείται ως μέσο κρυπτογράφησης σε μια βάση δεδομένων blockchain στην οποία επιτρέπεται  η γρήγορη και ανώνυμη μεταφορά κεφαλαίων εκτός του συμβατικού κεντρικού συστήματος πληρωμών.
Ο συγγραφέας της δημοσίευσης, και δημιουργός του αντίστοιχου λογισμικού, παρέμεινε ανώνυμος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.
Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα.


Εξαφανίστηκε από προσώπου…Internet

Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Satoshi Nakamoto για μεγάλο διάστημα έδινε το παρόν σε διάφορα forum σχετικά με το Bitcoin, απαντώντας σε ερωτήσεις. Ύστερα, την άνοιξη του 2012 εξαφανίστηκε από προσώπου Internet, και έκτοτε δεν έχει ξαναδώσει αδιαμφισβήτητα ψηφιακά σημεία ζωής.
Άλλη μια πληροφορία που υπάρχει για τον Nakamoto, είναι πως είναι κάτοχος ενός εκατομμυρίου Bitcoin, τα οποία, με την ισοτιμία την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αντιστοιχούν σε  περισσότερα από 421 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι «φούσκα» τελικά;
Από τις αρχές τους έτους, η αξία του έχει υπερδεκαπλασιαστεί, εν μέσω αυξημένης ζήτησης από θεσμικούς επενδυτές για κρυπτονομίσματα καθώς διευρύνεται η χρήση τους.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια κλασική κερδοσκοπική φούσκα, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική δραστηριότητα στη χρηματοπιστωτική αγορά ή την οικονομία.
Βέβαια μόνο ο χρόνος είναι αυτός που θα κρίνει αν το ψηφιακό νόμισμα είναι «φούσκα» ή το μέσο συναλλαγής του μέλλοντος.

Ο ψηφιακός κουμπαράς και οι διαδικτυακές συναλλαγές
Ο τρόπος να αποθηκεύσουμε τα bitcoin και να κάνουμε αγορές με αυτά είναι ένα ψηφιακό «πορτοφόλι»(bitcoin wallet).
 Το πορτοφόλι αυτό μπορεί να βρίσκεται είτε σαν πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, είτε να φιλοξενείται σε κάποια ιστοσελίδα, πχ ένα Bitcoin Exchange.
Κάθε Bitcoin wallet έχει μια μοναδική διεύθυνση, η οποία χρησιμοποιείται για να γίνονται οι μεταφορές bitcoins ανώνυμα.
Ουσιαστικά, το σύνολο των bitcoin είναι μοιρασμένο στα Bitcoin wallets των ατόμων και των εταιρειών που συμμετέχουν στο δίκτυο του νομίσματος. Γι' αυτό λέμε πως το σύστημα είναι της μορφής peer to peer, καθώς εξαρτάται από τους χρήστες (peers) και όχι από κάποιο κεντρικό server πχ μιας τράπεζας.
Όταν γίνεται μια συναλλαγή (πχ μια αγοραπωλησία) με Bitcoin, το σύστημα επιβεβαιώνει τις διευθύνσεις των δύο διαφορετικών wallets, του αγοραστή και του πωλητή.


Jamie Dimon: Νόμισμα στον αέρα

«Μείνετε μακριά του», είχε δηλώσει ο Γουόρεν Μπάφετ για το Bitcoin. «Και μόνο η ιδέα ότι έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη αξία μου φαίνεται αστείο». Τα ίδια και χειρότερα είχε πει για το ψηφιακό νόμισμα ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon. «Δεν μπορείς να τρέχεις μια επιχείρηση στην οποία ο κόσμος επενδύει σε ένα νόμισμα από αέρα. Τα πράγματα δεν θα καταλήξουν με καλό τρόπο. Κάποιος θα σκοτωθεί και μετά θα πέσει πάνω του η κυβέρνηση». Όμως δεν έχουν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι την ίδια άποψη. Ο Mark Cuban, για παράδειγμα, είπε μεν ότι η αξία του είναι πληθωριστική αλλά επένδυσε ένα τεράστιο ποσό στο Bitcoin. Ο Richard Branson από την πλευρά του έχει μιλήσει για το ψηφιακό νόμισμα με τα καλύτερα λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου