Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ολγίνα Σαντίκου στο Πινάκιο: Η δική μου γενιά θα αλλάξει τα δεδομένα

Η Ολγίνα Σαντίκου 
Η αρχισυντάκτρια του lay-out.gr μιλάει εφ’ όλης της ύλης και δεν διστάζει να ονειρεύεται

Από τη σχολή του Μαλέλη και το STAR στο ΣΚΑΪ και από εκεί στην Ολλάνδία για Μaster


«Κάθε χώρα πρέπει να έχει την δημόσια τηλεόρασή της. Το μαύρο στην ΕΡΤ συνεπάγεται πως η Ελλάδα χάνει την φωνή της»

«Με δυο πτυχία δημοσιογραφίας και οσονούπω και ένα MASTER θεωρώ άδικο κάποιος λόγω γνωριμιών να προχωράει και οι δημοσιογράφοι με πτυχία στον τομέα τους να μένουν στάσιμοι…»


«Όσο δυσάρεστο κι ακούγεται, μπορεί να πέρασα σε μια από τις καλύτερες σχολές, Καποδιστριακό, ΕΜΜΕ, όμως έμαθα την αληθινή δημοσιογραφία στην σχολή του κυρίου Μαλέλη και στη συνέχεια στην πράξη, στο STAR»

«Στην τηλεόραση δύσκολα βρίσκεις σημεία επαφής...»


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο
Επιμέλεια φωτογραφιών: Δανάη Οικονόμου

Όταν βλέπεις άνθρωπο να χαμογελά είναι ευλογία…Πόσο μάλλον να το κάνει σε έναν χώρο που κυριαρχεί η μιζέρια και πολλές φορές η θρασυδειλία.
Η Ολγίνα Σαντίκου είναι μία ξεχωριστή περίπτωση παιδιού αλλά και δημοσιογράφου.  Τη λέξη «παιδί» δεν την χρησιμοποίησα τυχαία καθώς διακατέχεται από μία αγνότητα που εκλείπει από την εποχή μας.
Ο ορισμός της είδησης, για όσους δεν το ξέρουν, δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώνει έναν άνθρωπο αλλά όταν συμβαίνει το αντίστροφο…Έτσι κι Ολγίνα αντιμετωπίζει τη ζωή της  με όπλα  το χαμόγελο και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο έντονα πολύχρωμο μακριά  από την μιζέρια και τις δεκάδες αποχρώσεις του γκρι. Αυτό δηλαδή που δεν κάνουν κατά την πλειονότητα τους οι δημοσιογράφοι σήμερα.
Είναι αρχισυντάκτρια του lay-out.gr

Η ίδια είναι αρχισυντάκτρια του νεανικού ειδησεογραφικού site lay-out.gr, κάνει εκπομπή στην ιντερνετική συχνότητα του portal, βγαίνει στο ΣΚΑΪ και παρουσιάζει τα αποκλειστικά της θέματα.
Αναμφισβήτητα είναι μια προσωπικότητα ανήσυχη και ταυτόχρονα δημιουργική.
Στο Πινάκιο μιλάει για την -δημοσιογραφική- καθημερινότητα της, για τον δάσκαλο της Σταμάτη Μαλέλη, για την πρώτη της συνέντευξη από τον Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ την ίδια ώρα δεν διστάζει να πει την γνώμη της για τα πάρτυ που οδήγησαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και για το «μαύρο» στην ΕΤ3.
Ωστόσο σε λίγες ημέρες θα φύγει από την Ελλάδα…Σίγουρα παιδιά σαν την Ολγίνα πρέπει να μένουν για να αλλάξουν την ροή και την μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας η οποία έχει βιαστεί με βάναυσο μάλιστα τρόπο από τους λεγόμενους «δεινόσαυρους» που κρατιούνται και με τα δύο χέρια στις καρέκλες τους, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος καίγεται.
Χάρηκα ιδιαίτερα πολύ που η Ολγίνα Σαντίκου μου παραχώρησε αυτή την συνέντευξη, γιατί με το χαμόγελο της, μου υπενθύμισε πως μπορεί ο κόσμος για να αλλάξει  να θέλει δουλειά πολύ, αλλά γίνεται…το χαμόγελο δείχνει πάντα το δρόμο προς το θαύμα...


 Δημοσιογράφος στην Ελλάδα του 2014…πως είναι  η δημοσιογραφική σου καθημερινότητα;

Κινείται σε ρυθμούς έντονους σχεδόν πανικού...
«Ενδιαφέρουσα, αλλά αρκετά αγχωτική! Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι πολύ πιο δύσκολο το να εργάζεσαι σε ένα site από το να εργάζεσαι σε μια τηλεοπτική εκπομπή! Στο site λόγω του google analytics, της αντίστοιχης AGB δηλαδή, κρίνεσαι κάθε λεπτό, ενώ στην εκπομπή βλέπεις τα νούμερα μονάχα το πρωί...
Όσο για την καθημερινότητά μου, από τη στιγμή που θα ανοίξω τα μάτια μου μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθώ είμαι σε κατάσταση «πανικού» προκειμένου να προλάβω να διαβάσω, να γράψω όλες τις ειδήσεις και να μην αφήσω καμία εκκρεμότητα».


 Γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα;

 «Μου αρέσει η επαφή με τον κόσμο, το να μοιράζομαι μαζί του τις εξελίξεις, την επικαιρότητα, να μαθαίνω τα προβλήματα που τον απασχολούν και αν μπορώ έστω και λίγο να τον βοηθήσω θα το κάνω με μεγάλη χαρά! Η δημοσιογραφία δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα».

Ποιο ήταν το πρώτο σου θέμα και ποιο το πρώτο σου αποκλειστικό;

«Το πρώτο μου θέμα ήταν ενόψει της πρακτικής μου στο STAR μια συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου».

 Για μια γυναίκα που ασκεί το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, πόσο δύσκολο είναι να είναι και σύντροφος, ή σύζυγος ή ακόμη και μητέρα;

 «Υπερβολικά δύσκολο έως αδύνατο! Θαυμάζω τις δημοσιογράφους που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μια υπέροχη οικογένεια  κι έχουν χτίσει και μια αξιοθαύμαστη καριέρα»!

 Έχεις σκεφτεί πως θα ήταν η ζωή σου χωρίς να κάνεις ρεπορτάζ;

Δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή της...χωρίς ρεπορτάζ
«Το έχω σκεφτεί και τη στιγμή που είμαι έτοιμη να πω μήπως να «ψαχτώ για κάτι άλλο» , «σκάει» μια είδηση ΒΟΜΒΑ και τρέχω να την κυνηγήσω! Τότε καταλαβαίνω ότι μου αρέσει πραγματικά».

Από το Star στο Σκάι…αλήθεια πως ήταν η μετάβαση; Εύκολη ή όχι και γιατί;
Στο πάνελ του Made in Staer δίπλα από την Νικολέτα Ράλλη

« Έφυγα από το STAR προκειμένου να ολοκληρώσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Δύσκολη απόφαση αλλά, αν δεν τολμήσεις σε αυτή τη ζωή , τότε θα το μετανιώσεις!
Είναι προτιμότερο να κάνεις λάθος επιλογές τώρα παρά αργότερα που θα έχουν περάσει τα χρόνια..
Έτσι λοιπόν, παράλληλα με τις σπουδές ανέλαβα τα site του δασκάλου μου, κου. Μαλέλη , ενώ μου έγινε και η πρόταση να γίνω ανταποκρίτρια για τον ΣΚΑΪ στην Ολλανδία όπου και θα σπουδάσω».

Στον Σκάι τι κάνεις τώρα;

«Εντελώς τυχαία με το που έφυγα από το STAR βρέθηκα στο Κίεβο, στην καρδιά των γεγονότων, και έκανα ένα αποκλειστικό θέμα για το δελτίο ειδήσεων , αλλά και άλλα θέματα για τις εκπομπές. Μόλις τώρα λοιπόν ξεκινάει η συνεργασία μου με το ΣΚΑΪ».

Είσαι αρχισυντάκτρια στο νεανικό site lay-out.gr Θα μας πεις γιατί μπορεί να το επιλέξει κάποιος για την ενημέρωση του;


«Το βασικότερο! Είναι το μοναδικό site με διαδικτυακές εκπομπές, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ,  καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ούτε στην τηλεόραση δεν μπορείς να δεις τις εξελίξεις μετά τις 22:00 κάθε βράδυ. Στο lay-outμπορείς. Οι μαθητές του κυρίου Μαλέλη ενώσαμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη τις γνώσεις μας».

Ποια είναι η θεματολογία του;

 «Εφ’ όλης της ύλης. Από ένα αποκλειστικό στην Αράχωβα όπου εμπλέκεται γνωστή παρουσιάστρια μέχρι ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ από τις εξελίξεις στην κυβέρνηση...
Το βασικότερο όλων, το Lay-out φιλοξενεί άρθρα-προσωπικές απόψεις του κυρίου Μαλέλη. Κάτι για το οποίο ο κόσμος δείχνει πραγματικά ενδιαφέρον και μας στέλνει αμέτρητα μηνύματα».

 Κάνεις και web-radio; Ποιες ώρες και ημέρες;
 
Κατά την διάρκεια της εκπομπής της με την Μαρία Μαρούγκα 
«Από Τρίτη μέχρι Παρασκευή, από τις 12:00 έως τις 14:00. Τώρα όμως που φεύγω για το εξωτερικό και για μεταπτυχιακές σπουδές θα συνεχίσει την εκπομπή μας η συνάδελφος και φίλη μου, Μαρία Μαρούγκα»!

Ποια από τα τέσσερα  Μέσα σε γοητεύει περισσότερο; Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα ή portal;

«Δεν έχω εργαστεί σε εφημερίδα για να γνωρίζω, όμως εκείνο που με γοητεύει από τα υπόλοιπα τρία, είναι το portal. Μπορείς ανά πάσα στιγμή, μέσω ενός κειμένου να ανοίξεις την καρδιά σου και να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο».

Σε ενοχλεί η αδηφαγία στην δημοσιογραφία που επικρατεί ιδίως στον ιντερνετικό χώρο;

Στηρίζεται στον χαρακτήρα της και όχι στην εξωτερική της εμφάνιση 
« Φυσικά! Την απεχθάνομαι και ευελπιστώ η γενιά μου να αλλάξει τα δεδομένα».

Ακολουθείς κώδικα ηθικής στο χώρο που δραστηριοποιείσαι;

«Από την πρώτη στιγμή , της φοίτησής μου μέχρι και σήμερα...»

Αναμφισβήτητα ο Τύπος περνάει μια βαθιά κρίση, εσένα σε φοβίζει αυτό;

«Ναι , όμως αναπτύσσεται το ίντερνετ και βιώνουμε μια μεταβατική περίοδο. Ίσως αυτή η αλλαγή οδηγήσει σε κάτι καλύτερο».

 Σε ενοχλεί το μαύρο στην ΕΤ3 και το γεγονός ότι η Β. Ελλάδα έχει μείνει χωρίς δικό της δημόσιο κανάλι;

«Κάθε χώρα πρέπει να έχει την δημόσια τηλεόρασή της. Το μαύρο στην ΕΡΤ συνεπάγεται πως η Ελλάδα χάνει την φωνή της».



Πλήρωσε άδικα πολύς κόσμος τις αμαρτίες των Eurovision και των λοιπών πάρτυ;

« Όχι πολύς, αλλά όλος! Όλοι μας πληρώσαμε και εξακολουθούμε να πληρώνουμε τις αμαρτίες των πολιτικών και όσων τα «φάγανε»...»

Αλήθεια θαρρείς πως η ομορφιά σου λειτουργεί και ως διαβατήριο για την δουλειά που κάνεις;

Βγαίνει με φίλες της όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της
«Η ομορφιά είναι κάτι υποκειμενικό. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο χαρακτήρας παίζει ρόλο σε αυτήν την δουλειά. Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος αξίζει και ποιος όχι».

Εσύ ξέρεις την δουλειά… άλλωστε το έχεις αποδείξει με την παρουσία σου και τα θέματα σου… Ξέρεις όμως πως υπάρχουν και άνθρωποι που γυρίζουν στο χώρο και πληρώνονται (και αδρά κάποιες φορές) οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την δημοσιογραφία, απλά κάποιας γνωριμίας κλπ βρέθηκαν εδώ…Αυτό δεν στην σπάει;

«Φυσικά! Με δυο πτυχία δημοσιογραφίας και οσονούπω και ένα μάστερ θεωρώ άδικο κάποιος λόγω γνωριμιών να προχωράει και οι δημοσιογράφοι με πτυχία στον τομέα τους να μένουν στάσιμοι…»

Αν γυρνούσες πίσω το χρόνο ποια στιγμή στην επαγγελματική σου καριέρα θα ήθελες να σβήσεις μονομιάς;

 «Καμία μέχρι στιγμής. Δεν μετανιώνω για καμία μου επιλογή κι ας έχω ξεκινήσει  από πολύ μικρή σε αυτόν τον χώρο».
Πάντα χαμογελαστή η Ολγίνα 

Αλήθεια, τον ελεύθερο χρόνο σου (αν υπάρχει) τι κάνεις;

«Βγαίνω με τις φίλες μου, αφιερώνω χρόνο στα αγαπημένα μου πρόσωπα, ξεδίνω κάνοντας tumbao(είδος χορού) και διαβάζω βιβλία».

 Υπήρχαν στιγμές που έπιασες τον εαυτό σου να έχει ψωνιστεί;

 «Ποτέ! Στην Ελλάδα είμαστε, όχι στο Hollywood».

Στο δρόμο που έχεις χαράξει ποιοι άνθρωποι στάθηκαν δίπλα σου;

«Ευτυχώς όλοι όσοι ήθελα. Και εξακολουθούν να με στηρίζουν».



Ποια ήταν η συμβολή του Σταμάτη Μαλέλη στην έως τώρα καριέρα σου;
 
Ο Σταμάτης Μαλέλης ήταν ο "δάσκαλος" της
«Εκτιμώ πως έμαθα δημοσιογραφία μέσα από τη New Media Studies. Όσο δυσάρεστο κι ακούγεται, μπορεί να πέρασα σε μια από τις καλύτερες σχολές, Καποδιστριακό, ΕΜΜΕ, όμως έμαθα την αληθινή δημοσιογραφία στην σχολή του κυρίου Μαλέλη και στη συνέχεια στην πράξη, στο STAR».

 Θες να μας πεις δύο λόγια για τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι;
 
Με την ομάδα του lay-out.gr 
«Στο Lay-out είμαστε όλοι απόφοιτοι της σχολής του κυρίου Μαλέλη και έχουμε τους ίδιους στόχους και τα ίδια «ΘΕΛΩ».».

 Οι συνεργασίες είναι δύσκολες και έχουν ψεύτικα χαμόγελα ή έχετε βρει σημεία επαφής;
Λίγο πριν βγει στον "αέρα" 

«Αναλόγως. Στην τηλεόραση δύσκολα βρίσκεις σημεία επαφής...»

Αλήθεια, είχες ποτέ τέτοιες με ψεύτικα χαμόγελα και ταυτόχρονα πισωμαχαιρώματα;

«Εξυπακούεται»!

Οι άντρες σε φοβούνται (λόγω της δυναμικής προσωπικότητας σου); 

«Δεν θα το έλεγα. Πάντα προσεγγίζω τους ανθρώπους , και αντιστοίχως και εκείνοι».

Η δημοσιογραφία τελικά είναι έρωτας....;

« Νομίζω πως ναι»!







Θα πας Ολλανδία…τι σε σπρώχνει εκτός Ελλάδας;
 
Θα πάει στο Άμστερνταμ 
«Η δίψα μου για γνώση και για νέες εμπειρίες! Θέλω όταν επιστρέψω να είμαι έτοιμη να κάνω ένα μεγάλο βήμα. Μπήκα από πολύ μικρή στον χώρο. Έφτασε η στιγμή να κάνω ένα μικρό διάλειμμα και να επιστρέψω συνειδητοποιημένη. Στο μεταξύ θα εμφανίζομαι στην εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη στον ΣΚΑΪ, ως ανταποκρίτρια».

Έτοιμη να παλέψει για το όνειρο της...
 Σε ποιον Έλληνα ή Ελληνίδα θα ήθελες να πάρεις συνέντευξη και ποια θα ήταν η είδηση που θα ήθελες να αλιεύσεις…αλλά να μου πεις και σε ποιον ξένο ή ποια ξένη;

«Θα ήθελα πολύ να κάνω μια συνέντευξη στον Αντώνη Σαμαρά. Υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα που θέλει να του κάνει κάθε νέος.  

Όσο για ξένο, πολλά είναι τα πρόσωπα που μου αρέσουν»!

Τέλος, τι θα ήθελες να πετύχεις στα επόμενα χρόνια; Πως φαντάζεσαι πως θα είναι η Ολγίνα σε 3 ή 4 χρόνια;

«Δεν ανοίγω τα χαρτιά μου. Μακάρι να βγει πραγματικό το όνειρό μου...»


Δείτε την κατά την διάρκεια της μάχης...ή αν προτιμάτε του ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου