Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ελευθερία Γιαννάδου: Η «ελαστική» γυμνάστρια από την Καστοριά που «ξεγελά» την βαρύτητα

Η όμορφη Καστοριανή γυμνάστρια σε ασκήσεις δίπλα απο την λίμνη




Σε πείσμα των εποχών όπου οι νέοι ξεριζώνονται από τους τόπους που μεγάλωσαν αναζητώντας την δική τους επαγγελματική Ιθάκη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά η Ελευθερία Γιαννάδου βρίσκεται στο Άργο Ορεστικό της Καστοριάς και ασχολείται με την γυμναστική που σπούδασε.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Παρά το γεγονός ότι τελείωσε την σχολή στην Αθήνα, δεν υπέκυψε από τις σειρήνες της πρωτεύουσας και επέστρεψε στην πόλη της και μυεί συνομηλίκους της -και μη- στην κινητική αγωγή, προσθέτοντας άλλη οπτική στην ποιότητα της ζωής των συμπολιτών της.

Η ίδια μιλά στο Πινάκιο για τα όνειρα της, για το τι θα έκανε για να αλλάξει τον κόσμο, για την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό, για το πόσο ωφέλιμη είναι η γυμναστική στην φύση και ποιες δυνατότητες δίνει η Καστοριά για να το πράξει κανείς αυτό το εγχείρημα.  Δεν κρύβει τον θαυμασμό της στο πρόσωπο του Ολυμπιονίκη μας Λευτέρη Πετρούνια και υπογραμμίζει πως η γυμναστική είναι τρόπος ζωής.


Ελευθερία Γιαννάδου, θα μας συστηθείς ποια είσαι με τι ασχολείσαι; 

«Με μεγάλη μου χαρά! Είμαι η Ελευθερία Γιαννάδου, είμαι γυμνάστρια με ειδικότητα στην Προσαρμοσμένη κινητική αγωγή, και ασχολούμαι με το pilates και το fitness. Εργάζομαι στον χώρο της γυμναστικής εδώ και εννέα χρόνια, συγκεκριμένα από το 2007, ενώ από το 2009 ασχολούμαι κατά βάση με το pilates, εργαζόμενη στο The studio pilates fitness στην Καστοριά και στο Αργος Ορεστικό».



Τι σημαίνει η γυμναστική για εσένα;

«Για μένα η γυμναστική είναι τρόπος ζωής. Είναι το μέσον για το “εν σώματι υγιεί”. Ένας άνθρωπος που γυμνάζεται νιώθει ευεξία. Δηλαδή διεκπεραιώνει τις υποχρεώσεις του κατά την διάρκεια της ημέρας πολύ πιο εύκολα από έναν άνθρωπο που δεν γυμνάζεται, και σαφώς πιο ευχάριστα λόγω των ενδορφίνων που παράγονται στο σώμα του από την γυμναστική. Και το πιο σημαντικό βέβαια είναι η σωστή στάση και κίνηση που αποκτάει στο σώμα του, ειδικά στις μέρες μας που οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να κάθονται εργαζόμενοι σε μια καρέκλα».


Θα πρέπει η γυμναστική να είναι τρόπος ζωής για όλους τους ανθρώπους;



«Ασφαλώς! Για όλους τους λόγους που προανέφερα και θα πρέπει να ξεκινάει από τα παιδικά κιόλας χρόνια η ενασχόληση με τις αθλοπαιδιές, ώστε να υπάρχει το ερέθισμα που θα κάνει και τον ενήλικα δραστήριο ασκούμενο. Επίσης σημαντικό, όταν κάποιος γυμνάζεται, η ώρα αυτή είναι αποκλειστικά «δικιά του». Είναι η ώρα που καθαρίζει το μυαλό του, συγκεντρώνεται πάνω στις ασκήσεις και δεν σκέφτεται τα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του!».


Αν κάποιος εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ πως μπορεί να κάνει κάποια άσκηση αν είναι εξουθενωμένος; Ίσως περπάτημα… και αν ναι για πόση ώρα;
«Για αυτού του είδους τον πληθυσμό, θα σύστηνα ανεπιφύλακτα το pilates mat ή ακόμη καλύτερα το pilates equipments, το οποίο χρησιμοποιεί κρεβάτια με αντιστάσεις για να γυμνάσει τον ασκούμενο. Με αυτού του είδους την γυμναστική, αποκτάς σωστή στάση στο σώμα, και φεύγεις με μια αίσθηση «τεντώματος» από την κάθε συνεδρία και απίστευτα αναζωογονημένος! Όσο για το περπάτημα το συστήνω ανεπιφύλακτα κυρίως σε άτομα με καθιστική εργασία ή ζωή τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα με αυξομειώσεις στην ταχύτητα για 40-50 λεπτά κ σταδιακή αύξηση και του ρυθμού και της διάρκειας».


Είναι επιτακτική ανάγκη του οργανισμού η άσκηση;


«Σαφώς και είναι επιτακτική, εφόσον πολλές παράμετροι του οργανισμού μπορούν να ρυθμιστούν ή να ελεγχθούν μέσω της άσκησης. Παρόλα αυτά θα πρέπει παράλληλα με την άσκηση να ακολουθείται σωστή διατροφή, και πριν απο κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας να γίνεται μια επίσκεψη σε γιατρό, για να μας διαβεβαιώσει ότι μπορούμε να γυμναστούμε».

Παρακολούθησες Ολυμπιακούς Αγώνες; Ποιο άθλημα και ποια προσπάθεια αθλητή σε συγκίνησε;


«Να σου πω την αλήθεια δεν προλάβαινα να παρακολουθώ πολύ τους Ολυμπιακούς, παρόλα αυτά είδα τις ελληνικές συμμετοχές οι οποίες ήταν όλες αξιόλογες!  Μπορώ να πω όμως ότι θαυμάζω τον Πετρούνια, για τον απίστευτο έλεγχο του!».


Μένεις στην Καστοριά, σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Ενδείκνυνται η γυμναστική στην φύση;  Και αλήθεια τι αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να κάνει κάποιος εκεί;


«Η Καστοριά είναι μία από τις Ελληνικές «τυχερές» πόλεις, που αν και βρίσκεται μακριά από την θάλασσα, διαθέτει υδάτινο στοιχείο- την λίμνη Ορεστιάδα. Διαθέτει λοιπόν την επιλογή να γυμναστείς στην λίμνη με κωπηλασία, κανό, ποδήλατα νερού, waterski, wakeboard. Πέρα από την λίμνη, περικλείεται από βουνά που προσφέρονται και αυτά για πολλά σπορ όπως ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορίες κτλ. Το χιονοδρομικό κέντρο στη Βίγλα είναι πολύ κοντά για όσους αγαπάνε τα χειμερινά σπορ. Η αγαπημένη μου διαδρομή δε, είναι ο γύρος της λίμνης, μια απόσταση δέκα χιλιομέτρων πανέμορφου τοπίου, που ενώνει τη νότια με τη βόρεια μεριά της πόλης».

«Πως θα περιέγραφες την πόλη σου;


«Με μία λέξη : Μαγική!!!»


Σε πληγώνει το γεγονός ότι η περιφέρεια φυτοζωεί και δεν υπάρχουν πολλές εργασιακές 
ευκαιρίες;


«Είναι λυπηρό να βλέπεις τους περισσότερους νέους να εγκαταλείπουν υποχρεωτικά την γενέτειρα πόλη τους ή ακόμη και την χώρα λόγω μη εύρεσης εργασίας ή επειδή το να έχεις μια δικιά σου επιχείρηση με την ισχύουσα φορολογική κατάσταση είναι “αιματηρό”!».


Αν θα μπορούσες να άλλαζες τον κόσμο τι θα έκανες;

«Μία τόσο μικρή ερώτηση έχει τόσο μεγάλες απαντήσεις! Δεν θα επεκταθώ όμως, θα πω απλά ότι θα ήθελα τα σχολεία να προάγουν πρώτα το σεβασμό, την αγάπη, τη συμπόνια και όλα αυτά τα συναισθήματα που τελικά θα κάνανε τον καθένα από εμάς καλύτερο ενήλικα και κατά συνέπεια και τον κόσμο μας καλύτερο!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου