Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ποιο ήταν το μυστικό του Σπαρτιάτη Βασιλιά Λεωνίδα;

Η απάντηση στο νέο βιβλίο του Θάνου Κονδύλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Ιστορία…τι όμορφη λέξη! Μια λέξη που αν την αποκρυπτογραφήσει κανείς βρίσκει πολλά μυστικά μέσα της βαθιά. Το DNA της έχει «δεθεί» με την Ελλάδα και τις συγκλονιστικές στιγμές της χώρας μας, που παρά το μικρό της μέγεθος έχει συμβάλει στην εξέλιξη του παγκόσμιου οικοδομήματος. 
Μια τέτοια στιγμή ήταν -κατά την αρχαιότητα-  η εκστρατεία των Περσών κατά της αρχαίας Ελλάδας. Αν οι Πέρσες περνούσαν τότε νικηφόρα κανείς δεν ξέρει πως θα ήταν σήμερα η ανθρωπότητα. Κι όμως παρά την πλούσια παράδοση και τα σημαντικά γεγονότα τα παιδιά δεν δείχνουν να την αγαπούν όπως θα έπρεπε. Οι παράγοντες για το αποτέλεσμα αυτό είναι δεκάδες. Ωστόσο κόντρα σε αυτό το ρεύμα αξιέπαινη είναι η από κοινού ενέργεια του Ιστορικού και συγγραφέα Θάνου Κονδύλη και των εκδόσεων Μίνωας που μέσα από παιδικά βιβλία δείχνουν το δρόμο στα μονοπάτια της φαντασίας των οποίων ο τερματισμός είναι η γνώση.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Ο κ. Θάνος Κονδύλης μιλά στο Πινάκιο για το τελευταίο του εγχείρημα, «Το μυστικό του βασιλιά Λεωνίδα» στο οποίο ξετυλίγεται μια ιστορία φαντασίας με πρωταγωνιστή τον μικρό Πλείσταρχο, έναν ήρωα που σίγουρα θα ταυτιστούν τα παιδιά μαζί του. Είναι θαραλλέος,έξυπνος, αγαπά την οικογένεια του αλλά και την Σπάρτη.
Όπως λέει ο συγγραφέας στο ταξίδι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του γεφυρώνεται η φαντασία με την γνώση ενώ ταυτόχρονα τους περνά και μηνύματα διαχρονικά που φέρουν ως παρανομαστή την αγάπη για την Ιστορία… αλλά και του Πολιτικού Πολιτισμού.


Το μυστικό του Βασιλιά Λεωνίδα, ένα ακόμη παιδικό από τις εκδόσεις Μίνωας που έχει την υπογραφή σας. Τι σας ώθησε να το γράψετε;

«Η ηρωική Σπάρτη, ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες του που υπερασπίστηκαν στην Ελλάδα ενάντια στις ορδές των Περσών πάντα μου προκαλούσαν έναν υπέρμετρο σεβασμό και θαυμασμό. Ήθελα ως συγγραφέας να γράψω κάτι για αυτούς τους υπέροχους Έλληνες, κάτι που να καταφέρω να το περάσω ως μήνυμα στους μικρούς μου αναγνώστες. Αυτή ήταν η αφορμή για το καινούργιο μου βιβλίο».

Θεωρείτε πως το «Μυστικό του Βασιλιά Λεωνίδα» είναι ένας τρόπος να «περιπλανηθούν»  τα παιδιά στην Ιστορία με τρόπο ευχάριστο;

«Σαφώς. Πιστεύω ότι η φιλαναγνωσία από τόσο μικρή ηλικία έχει πολλαπλά οφέλη στα παιδιά. Κυρίως δε ότι ωθούμε τους μικρούς μας φίλους στην αγάπη για το βιβλίο και τους εκπαιδεύουμε για μελλοντικούς εραστές του βιβλίου. Επιπλέον όμως το παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα μπορεί να περάσει με όμορφο τρόπο στα παιδιά τις γνώσεις του σχολείου και να τα κάνει να καταλάβουν καλυτέρα αυτά που διδάσκονται από τους δασκάλους τους»

Ποια είναι τα στοιχεία του Πλείσταρχου με τα οποία τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν;

«Η αγάπη για την οικογένεια, είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Επίσης η φιλοπατρία ακολουθεί, σε συνδυασμό με το προηγούμενο. Οι δεσμοί που δημιουργούνται στο μυαλό του παιδιού διαβάζοντας τέτοια κείμενα είναι πραγματικά ακατάλυτοι».

Το πρόσωπο του Λεωτυχίδα έχει σκοπό να δείξει στα παιδιά πως όλοι άνθρωποι δεν είναι αυτό που φαίνονται; 

«Βεβαίως. Ειδικά στην περιοχή της πολιτικής κινούνται άνθρωποι υστερόβουλοι που δεν έχουν στην ψυχή τους το παραμικρό ίχνος της φιλοπατρίας. Γι  αυτούς η πολιτική είναι επάγγελμα και αρά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τι προσωπικό κέρδος και όχι το γενικό καλό».

Η αίσθηση πως από τον Πλείσταρχο και τους φίλους του δεν εξαρτάται μόνο η τύχη της Σπάρτης αλλά όλης της Ελλάδας  δίνει επιπλέον κίνητρα στην ανάγνωση του βιβλίου σας;
Ο συγγραφέας και Ιστορικός Θάνος Κονδύλης

«Προφανώς αυτό ήθελα να περάσω στους μικρούς μου αναγνώστες. Πολλές φορές μπορεί να φαίνεται ότι ο ήρωας του βιβλίου ενεργεί για να σώσει τον πατέρα του τον βασιλιά Λεωνίδα από τη φυλακή, αλλά στην ουσία δεν είναι μόνο αυτό. Οι ενέργειες του Πλείσταρχου έχουν πολύ πιο βαθιά σημασία από αυτή που φαίνεται επιφανειακά».

Ποια είναι η άποψη σας για τα βιβλία της Ιστορίας που διδάσκονται στο δημοτικό;

«Τα βιβλία μπορεί να είναι καλά σε κάποιο βαθμό, αλλά δυστυχώς όταν δεν διδάσκονται από ανθρώπους που έχουν σπουδάσει ιστορία αλλά από ανθρώπους που έχουν μια γενική γνώση ιστορίας, υποβαθμίζονται. Άρα χρειάζεται, πιστεύω, να γίνεται μια τακτική και συνεχής επιμόρφωση των καλών δασκάλων μας που μοχθούν, για να διδάξουν τους μαθητές τα πρώτα τους γράμματα. Και εδώ ο ρόλος του κράτους είναι κομβικός».

Θα μπορούσε να είναι αλλιώς γραμμένα, με περισσότερο ενδιαφέρον;


«Θεωρώ ότι δεν πάσχει εκεί η ιστορική εκπαίδευση των μικρών μαθητών. Περισσότερο πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνεται και μια συμπληρωματική διδασκαλία στα σχολεία όπου με άλλα μέσα - όπως επισκέψεις σε μουσεία ή και με ανάγνωση λογοτεχνικών ιστορικών κειμένων - να ενισχυθεί η διδασκαλία της ιστορίας».

Τέλος, ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια πάνω στην παιδική λογοτεχνία;



«Σε λίγο καιρό ετοιμάζουμε το τρίτο βιβλίο της σειράς ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ με τις εκδόσεις Μίνωας. Είναι ένα βιβλιο που θα ξεναγήσει τους μικρούς αναγνώστες στην αρχαία Ολυμπία και στους Ολυμπιακούς αγώνες, μέσα από μια καταπληκτική ιστορία μυστηρίου με πολύ σασπένς και αγωνία».

1 σχόλιο: